Slučaj "Veliki Park": Danas ročište Draganu Vikiću, Jusufu Pušini...

Fena
Slučaj "Veliki Park": Danas ročište Draganu Vikiću, Jusufu Pušini...
Foto: Radiosarajevo.ba / Arhiv/ Dragan Vikić
Ročište za početak suđenja u slučaju Veliki park zakazano je danas.

U slučaju Veliki park optuženi su bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić i nekadašnji ministar za unutrašnje poslove RBiH Jusuf Pušina, kao i specijalci Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Oni se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava, sudjelovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA u Sarajevu na lokalitetu Velikog parka.

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformiranu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju počiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzmu nužne i razumne mjere da počinitelji krivičnog djela budu sankcionirani.

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije