Dragan Vikić za Radiosarajevo.ba: Na nama je da se branimo

E.B.
Dragan Vikić za Radiosarajevo.ba: Na nama je da se branimo
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dragana Vikića. Optužnica je podignuta i protiv Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića te Mladena Čovčića.

Nakon saznanja za ovu optužnicu kontaktirali smo Dragana Vikića.

„Teško je sada komentarisati, čovjek bi morao redati neke stvari od prije 25 godina. Sud će u svakom slučaju kazati svoje. Ali morate znati ovo je bio grad u okruženju, sve se u ovom gradu zna i nemam ja tu šta novo kazati. Niti ko šta može tu sakriti, ali šta se može. Oni koji su trebali da urade štošta po pitanju toga nisu uradili. Na nama je da se branimo. Ja se osjećam čistih ruku i sve postupke koje sam radio u ratu i moji ljudi smatram čistim, ali eto tako je to“, kazao nam je Vikić osjetno pogođen ovom viješću.

Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, te da su znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definiraju postupanje s ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su sudjelovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informirani o zločinu ili osobno svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije