Odgođen početak suđenja Draganu Vikiću i Jusufu Pušini

E. H.
Odgođen početak suđenja Draganu Vikiću i Jusufu Pušini
Foto: Radiosarajevo.ba / Arhiv/ Dragan Vikić
Suđenje u predmetu "Veliki park", u kojem su optuženi Jusuf Pušina, bivši ministar za unutrašnje poslove RBiH, i Dragan Vikić, bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, a koje je trebalo početi danas, odgođeno je do daljnjeg.

Ove informacije za Radiosarajevo.ba potvrđene su iz Odjeljenja za informiranje javnosti Suda Bosne i Hercegovine, gdje su nam kazali da je vijest o odgađanju početka suđenja stigla još u petak.

Dodali su i da još uvijek nije poznat novi termin početka suđenja u ovom predmetu, te da bi on uskoro trebao biti objavljen na zvaničnoj stranici ovog suda.

Podsjećamo, protiv Vikića i Pušine u ovom predmetu optužnica je podignuta 29. decembra 2016. godine, da bi zatim bila potvrđena 13. januara ove godine. Osim njih dvojice optužnicom su obuhvaćeni Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, bivši pripadnici jedinice Juke Prazine.

Svi optuženi u ovom slučaju prije tačno dvije sedmice negirali su optužnicu Tužilaštva BiH, prema kojoj se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

Tačnije, terete se da su bili informirani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanja tijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije