Zastupnik EU parlamenta osudio potez Eichhorst: "Uznemirujuće je..."

10
Radiosarajevo.ba
Zastupnik EU parlamenta osudio potez Eichhorst: "Uznemirujuće je..."
Foto: klemen-groselj.si / Klemen Glošelj

Nova runda pregovora oko izmjena izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini nastavljena je danas u Sarajevu. Nije došlo do značajnog pomaka, osim što je predstavnica Europske unije u ovim pregovorima, Angelina Eichhorst, razdvojila je pregovarače u dvije grupe.

Naime, SDP, DF i Naša stranka isključene su iz pregovora oko načina izbora članova Predsjedništva BiH. Ove stranke razgovaraju o tehničkim izmjenama Izbornog zakona naše zemlje.

Reakcija je uslijedila i iz Europskog parlamenta. Slovenski zastupnik Klemen Grošelj rekao je da dijalog može biti uspješan samo ako je inkluzivan i transparentan.

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

"Uznemirujuće je čuti da su građanske, multietničke stranke isključene iz pregovora o izbornom modelu Predsjedništva BiH.

Dijalog može biti uspješan samo ako je inkluzivan i transparentan. Očekujem od svih predstavnika EU da postupaju u skladu sa osnovnim vrijednostima i principima EU", poručio je Grošelj.

Nastavak pregovora najavljen je za sutra s početkom u 9 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije