Eichhorst: Ovo je historijska prilika koju BiH treba iskoristiti

15
Radiosarajevo.ba
Eichhorst: Ovo je historijska prilika koju BiH treba iskoristiti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Angelina Eichhorst

Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove obratila se danas novinarima u Sarajevu.

Eichhorst ovih dana boravi u Sarajevu radi nove runde pregovora oko izbornog zakona.

"Meni je zadovljstvo što sam ponovo u Sarajevu. Imala sam jučer čast da budem u pratnji Borrellu (potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell op. a.) tokom razgovora s lokalnim političarima.

Dodik: "Idem do kraja šta god to značilo, krećem u novu fazu političke borbe"

Dodik: "Idem do kraja šta god to značilo, krećem u novu fazu političke borbe"

Angelina Eichhorst - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Angelina Eichhorst

Borrell je odlučio da dođe u BiH kako bi iz prve ruke prenio jasnu poruku EU u smislu postojanja zajedničke odgovornosti i hitnosti rada na očuvanju mira i stabilnosti i borbe za očuvanje vladavine prava.

Više nego ikada, u toku ruskog napada na Ukrajinu, je važno da ostanemo vjerni očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Moramo ostati jedinstveni, ovakvi napadi su neprihvatljiviji", kazala je Eichhorst.

Kako je dodala Eichhorst, Borrell je jučer pozvao političke lidere BiH da rade na očuvanju mira i sigurnosti i postizanju dogovora za izmjenu i dopunu izbornog zakona BiH.

Također, uputio je još jednom vrlo jasne smjernice za dalje djelovanje šefu delegacije EU u BiH Johannu Sattleru.

"Građanima ove zemlje su poznati elementi i sadržaji paketa o kojima se razgovora, nema potrebe da ih ponavljam. Moram naglasiti da paket u cijelosti mora biti prihvatljiv za Venecijansku komisiju.

S nama će u predstojećim danima biti prisutni predstavnici Venecijanske komisije. Postizanje saglasnosti oko izborne reforme će značajno približiti BiH kandidatskom statusu i to je historijska prilika koju treba iskoristiti", kazala je Eichhorst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije