Zašto SPC i Mitropolija šute na četničko orgijanje igumana Luke u Srebrenici?

16
F. V.
Zašto SPC i Mitropolija šute na četničko orgijanje igumana Luke u Srebrenici?
FOTO: Arhiv / Ko je iguman Luka koji maše oružjem, slika se uz okopnjake i okuplja četnike

"Dok je crkve i vladika, bit će Srba i četnika", pjevao je proteklog vikenda u Bosni i Hercegovini iguman Luka (Babić), iguman manastira Karno kod Srebrenice, koji se i ovaj put družio s Mlađanom Đorđevićem, bivšim savjetnikom srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, te osnivačem i vođom proruskih organizacija "Naša Srbija" i "Pokret Oslobođenje".

Ovakve i slične poruke u Srebrenici, gradu u kojem je izvršen genocid nad Bošnjacima jula 1995. godine, a koje u kontinuitetu odašilje službenik Srpske pravoslavne crkve (SPC) su u najmanju ruku zabrinjavajuće!

U vrijeme krize u Bosni i Hercegovini, po mnogima najveće od Daytonskog sporazuma, primjetno je da manifestacije religijskog nacionalizma, vjerskog radikalizma i zloupotrebe religijskih simbola i proslava služe u svrhu širenja daljnjeg nepovjerenja, a ponekad i otvorene mržnje u našoj zemlji. To potvrđuju i nedavni incidenti tokom obilježavanja pravoslavnog Božića, i to na liniji od Prijedora i Bijeljine do Priboja u Srbiji.

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

Razbijeni izlozi pekare Manja u Sarajevu

Zašto šuti SPC?

Posebno brine činjenica da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Mitropolija dabrobosanska u Sarajevu, koja je nadležna i za Srebrenicu, nikada nisu ogradili od igumana Luke i sličnih ispada!

Još u novembru 2021. godine portal Radiosarajevo.ba je zatražio komentar mitropolita Hrizostoma i Mitropolije na slične nacionalističke ispade u krugu objekata SPC u Srebrenici, no odgovor, nažalost, nismo dobili.

Arhimandrit (što je najveći monaški čin u Pravoslavnoj crkvi) Luka (Babić) od ranije pokazuje sklonost ka oružju, vezama s formalnim i neformalnim vojnim i policijskim strukturama, pa i za organiziranje skupova na kojima se pjevaju četničke pjesme, veličaju ratni zločinci...

Šokantno je da ovakve skupove organizira jedan starješina jednog pravoslavnog manastira čije poslanje bi, kao i vjerskih službenika drugih vjerskih zajednica, morali biti isključivo dijalog i mir!

S druge strane, uznemirujuće je da se osobe poput igumana Luke, umjesto da budu kritizirane zbog svog načina rada, mogu naći svoje mjesto uz sami vrh SPC i vlasti u bh. entitetu RS.

Iguman Luka je tako fotografiran u sarajevskoj Ferhadiji tokom šetnje sa patrijarhom Profirijem i mitropolitom Hrizostomom 17. oktobra 2021. godine, ali i u mnogim ranijim prilikama. Toleriranje takvih pojava dovodi u pitanje iskrenost patrijarha SPC Porfirija i njegove navode želje za neophodnim međureligijskim dijalogom na prostorima Zapadnog Balkana po kojima je bio prepoznat i cijenjen u široj javnost, posebno u Zagrebu, gdje je ranije službovao.

Ko je Luka (Babić)?

Podsjetimo, Luka (Babić) je rođen 10. maja 1972. godine u Bugojnu. Srednju mašinsku školu u rodnom gradu 1991. godine. Zamonašio se 28. avgusta 2004. godine u manastiru Tvrdoš od strane Episkopa zapadnoameričkog Maksima.

Voli da se fotografira pa na zvaničinoj Facebook stranici manastira postoji na hiljade njegovih snimaka u različitim prilikama.

Na jednoj fotografiji je snimljen s pištoljem, a potom i pored oklopnog vozila Despot.

Pored mantije, voli, očito, i uniforme. Na njegovom profilu mogu se naći fotografije s pripadnicima SAJ-a MUP-a bosanskohercegovačkog entiteta RS koji su marširali uz koračnicu "Za krst, za krst" 9. januara ove godine. Tu su i Putinovi "Noćni vukovi" (nekima od njih je zabranjen ulaz u BiH zbog prijetnji po nacionalnu sigurnost) i slična ikonografija.

Tu su i fotografije s pripadnicima redovne policije, Oružanih snaga BiH, Vojske Srbije, padobranacima, oficirima... Našlo se i mjesta i za snimke s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Draganom Lukačem, ali i bjeguncima od zakona, poput optuženog za ratne zločine Milomira Savčića.

Povodom 9. januara ove godine, ali i u ranijim prilikama bez zadrške objavljuje fotografije ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Na mnogo fotografija ističe svojevrsnog uzora preminulog Atanasija (Jevtića) koji je otvoreno propovijedao da "muslimani smrde".

Po svemu sudeći ovaj sveštenik utječe na to da se duh netolerancije i danas, poslije svega što se dogodilo, širi Srebrenicom, srednjim Podrinjem, ali i, kako vidimo, i Bosnom i Hercegovinom. To je loša vijest za sve dobronamjerne na ovim prostorima.

Kako je ono pjevao pokojni Đole Balašević:

Prvo dolaze popovi, pa topovi, a onda i lopovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije