Srbijanski opozicionar i iguman iz Srebrenice ponovo: “Sprem’te se četnici”

21
Radiosarajevo.ba
Srbijanski opozicionar i iguman iz Srebrenice ponovo: “Sprem’te se četnici”
Foto: Twitter / @mladjandj / Trenutak sramotnih poruka

“Dok je crkve i vladika, bit će Srba i četnika”, pjevao je ovog vikenda u Bosni i Hercegovini srbijanski “opozicionar” Mlađan Đorđević, koji se, opet, družio sa Lukom Babićem, igumanom manastira Karno kod Srebrenice.

U opisu dva videa koja je objavio, Đorđević je naveo da su snimci nastali u Bosni i Hercegovini.

Mlađan Đorđević je bivši savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, danas “humanitarac” koji je osnovao organizaciju “Naša Srbija” i vođa “Pokreta Oslobođenje”.

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

U Srbiji slovi za opozicionara koji se protivi režimu Aleksandra Vučić. Inače je kum Dragana Đilasa. Đorđević ima dobre veze sa ruskim biznismenima, a prije svih sa sa Aleksanderom Babkovim, koji je od 2014. godine pod sankcijama Evropske unije zbog “narušavanja teritorijalnog integriteta i suverenitata Ukrajine”. Babkova su kasnije sankcionisale Sjedinjene Američke Države, koje su ga stavile na crnu listu.

Đorđević je, već smo objavljivali, u jesen prošle godine boravio u Rusiji gdje se susreo sa Babkovim.

Inače, sredinom jauara ovaj srbijanski opozicionar posjetio je manastir Krno kod Srebrenice, gdjke se družio sa igumanom Lukom Babićem. U taj su manastir nerijetko navraćali pripadnici Žandamerije MUP-a Republike Srpske. U manastiru Karno su, prema informacijama Istrage, godinama živjele i dvije ruske državljanke čiji identitet nikada njije utvrđen.

Prema pisanju portala Radiosarajevo.ba, iguman Luka Babić je rođen 10. maja 1972. godine u Bugojnu. Srednju mašinsku školu u rodnom gradu 1991. godine. Zamonašio se 28. avgusta 2004. godine u manastiru Tvrdoš od strane Episkopa zapadnoameričkog Maksima.

“Voli da se fotografira pa na zvaničinoj Facebook stranici manastira postoji na hiljade njegovih fotografija u različitim prilikama. Na jednoj od njih je snimljen s pištoljem, a potom i pored oklopnog vozila Despot, a pored mantije, voli i uniforme”, pisao je portal Radiosarajevo.ba sredinom januara ove godine.

Uznemirujuće je da su osobe poput igumana Luke uz sami vrh SPC, jer se može vidjeti na brojnim fotografijama sa patrijarhom Profirijem, pa i u šetnji Sarajevom 17. oktobra 2021. godine! To znači da ovakve pojave, nažalost, i dalje nisu marginalne u Srpskoj crkvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije