Zanimljiva scena na suđenju: Milorad Dodik napravio neočekivani potez i sve iznenadio

9
Radiosarajevo.ba
Zanimljiva scena na suđenju: Milorad Dodik napravio neočekivani potez i sve iznenadio
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, obratio se u srijedu, 17. decembra, Sudu Bosne i Hercegovine i obrazložio zašto je potpisao ukaz zbog kojeg se našao na optuženičkoj klupi.

Ono što je najviše zanimljivo, za razliku od prethodnih pojavljivanja pred Sudom BiH, Dodik je ustao dok se obraćao.

Između ostalog je rekao „da je ono što mu se stavlja na teret u Sudu BiH morao potpisati, odnosno uraditi, jer bi ga u suprotnom prema zakonima RS čekala kazna od 12 godina zatvora.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

On je to obrazližio činjenicom da je u Narodnoj skupštini RS usvojena odluka o nepoštivanju odluka visokog predstavnika te da ga je to obavezalo da odluku potpiše i objavi u Službenom glasniku RS.

Kao dodatni razlog, naveo je da u Vijeću naroda RS nije bilo veta Bošnjaka na tu odluku NSRS, za šta on smatra da je dokaz kako je sa odlukom NSRS sve uredu.

Podsjetimo, ročište koje je trebalo biti održano u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu protiv Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića ponovno je odgođeno, jer je odbrana tražila izuzeće sudije Mirsada Strika i još sedam sudija koji su aktivni na ovom predmetu.

Dodik i Lukić su optuženi za neprovođenje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije