Nove provokacije u režiji Dodika i njegovih pristalica: Tri prsta i sramotne tablice s porukom

36
L. M.
Nove provokacije u režiji Dodika i njegovih pristalica: Tri prsta i sramotne tablice s porukom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dodikove pristalice i provokacije s tablicama

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas, 17. januara, trebalo je biti održano ročište protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i v. d. Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Međutim, i ovo ročište je odgođeno.

Dodik je priredio još jednu predstavu za javnost i pred Sud BiH doveo svoje pristalice koje su, ni manje ni više, svojim ponašanjem provocirale i ponižavale državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije.

Po izlasku iz sudnice Dodik je poručio da će se on 'izvući' i da ga po ovom osnovu nikad nećemo vidjeti u zatvoru. Za kraj je, uz osmijeh, podigao tri prsta.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Januar je mjesec koji za povratnike u manji bh. entitet znači provokacije, širenje nacionalne i vjerske mržnje, a nerijetko i prijetnje kao i nasilje zbog toga što se 9. januara u ovom entitetu obilježava neustavni, takozvani dan RS.

Dodikove pristalice su danas pred Sud Bosne i Hercegovine donijele tablice s oznakom Banja Luka, zastavom RS i datumom 9. 1. 1992.

Taj datum dio javnosti kao i predstavnici vlasti obilježavaju kao dan RS, što je Sud BiH proglasio neustavnim i diskriminatornim. 

Milorad Dodik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i spomenuta deklaracija, kao i Ustav Srpske Republike BiH koji je spomenuta skupština donijela.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Dodikove pristalice i provokacije s tablicama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dodikove pristalice i provokacije s tablicama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (36)

/ Povezano

/ Najnovije