Dodik: "Ja ću se izvući, ne sikirajte se. Mene u zatvoru nećete vidjeti"

11
L. M.
Dodik: "Ja ću se izvući, ne sikirajte se. Mene u zatvoru nećete vidjeti"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Zbog zdravstvenog stanja v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, sudija Suda BiH Mirsad Strika kazao je da će se predmet protiv Lukića odvojiti od predmeta protiv predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

Nakon ročišta koje je ponovo odgođeno jer je Dodikova odbrana zatražila izuzeće sudije Strike i još 12 sudija, obratio se i Milorad Dodik koji je kazao da ponovo nije pročitana optužnica.

"I ovo je odgođeno da se pokaže koliko je besmisleno. Sudija je odložio jer je bez ikakvog razloga podijelio postupak čime je dokazao da sam ja glavni cilj. Još se jednom pokazalo da je Sud i Tužilaštvo pod uticajem stranaca, ovo je čisti politički proces jer se ne poštuju činjenice. 

Privremene izmjene u saobraćaju tokom vikenda u Sarajevu: Evo koje ulice će biti zatvorene

Privremene izmjene u saobraćaju tokom vikenda u Sarajevu: Evo koje ulice će biti zatvorene

Iskoristio sam priliku da se obratim sudiji da mu kažem da je Ustav RS usaglašen s Ustavom BiH. Nigdje ne piše da se Ustav RS proglasi lažnom ili bilo kom visokom predstavniku", naveo je Dodik.

Kazao je da je Tužilaštvo "inkvizicija" i "sramota za Bosnu i Hercegovinu".

"Neustavno Tužilaštvo neustavnom Sudu dostavilo je optužnicu protiv ustavnog predsjednika RS", rekao je Dodik te ponovo američkog ambasadora Michaela Murphyja nazvao "smradom".

Još jednom je rekao da ne želi biti u "neustavnoj Bosni i Hercegovini" te dodao da to nije proces secesije već "utjecaj stranih ambasada".

Dodikove pristalice ponovo stigle pred Sud BiH uoči ročišta: Prisutna i policijska ekipa

Dodikove pristalice ponovo stigle pred Sud BiH uoči ročišta: Prisutna i policijska ekipa

"Ukoliko ovo prođe, ja očekujem da će biti oslobađajuća presuda, ja ću tužiti BiH, a svu štetu koji je napravio tužilac i Sud snosit će je Bosna i Hercegovina", kazao je Dodik.

Mišljenja je da se proces protiv njega "direktno prenosi američkoj ambasadi".

"Drugooptuženi je bolestan. Nije korektno od sudije da on kvalifikuje medicinsku dokumentaciju. Sama činjenica da je razdvojio ovaj proces, pokazuje da je cilj Dodik. Lukić je bio tu priča za pokrivanje nekog scenarija", kazao je Dodik te dodao da bi "ovaj sudija mogao da bude korektan".

Milorad Dodik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

Još jednom je ponovio da je on za ustavnu Bosnu i Hercegovinu.

"Nije istina da sam opsovao majku tužiocu. Jesam rekao 'ko je ovaj kreten'. Ja ne mogu da vjerujem koliko je on glup i naivan", kaže Dodik te dodao da je namjerno htio verbalno isprovocirati tužioca.

"Ja ću se izvući, ne sikirajte se. Mene u zatvoru nećete vidjeti. Ovo je nasilje, ovo nije zabilježeno. Pogledajte ovog Schmidta, da nije bilo njega Federacija ne bi imala vladu, naravno da će ga poštovati", rekao je te najavio sastanak sa Trojkom i HDZ-om za četvrtak.

Još jednom je kazao da će RS 'proglasiti nezavisnost' ako neko nametne zakon o državnoj imovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije