Zahiragić: Završit ću s indijskom poslovicom. Bili su ti Indijanci pametni ljudi

18
I.S.
Zahiragić: Završit ću s indijskom poslovicom. Bili su ti Indijanci pametni ljudi
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Haris Zahiragić

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama Kantona Sarajevo danas je na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo. Od zastupnika, izdvojio se govor Harisa Zahiragića (SDA) koji je na svojstven način govorio o problemima u šumama KS.

"Umjesto proširenja i rušenja vodozaštitnih zona, dobili smo sužavanje. Kako kažu u narodu: para buši gdje burgija neće", naveo je Zahiragić.

Pojasnio je kako "kroz grad Sarajevo svaki dan prolaze šleperi koji voze desetine tona ilegalno sječene šume, često i u pratnji policije".

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

"Znate da tako teški kamioni ne bi trebali prolaziti cestama zato što uništavaju puteve... Naravno da se voze kada su sankcije propisani i ovim i onim dopunama zakona neadekvatne", naveo je zastupnik SDA.

Govorio je o mnogim suprotnostima u okviru preduzeća u ovom kantonu.

"Lija čuva kokošinjac. Ne može se preduzeće koje eksploatiše šume ovlastiti da ih čuva...", poručio je Zahiragić.

Zastupnik SDA je zatim naglasio:

"Znam da mnogi imaju animozitete prema šumama jer ih podsjećaju na vremena kada nisu bili prvaci KS političari... Ali, nažalost, ja nisam imao priliku da se rodim tamo gdje ima veliki šumski fond. Ali, ne fulam priliku da svaki slobodan grad bježim u šume. Šume nisu ništa loše. Asfalt je okej, projekti u gradu. Šume nisu krive zbog nekih naših unutrašnjih problema. Šume su čist zrak, kisik, da vam ne govorim o proizvodnji kisika - mislim da svi to znate, flora i fauna...".

Poručio je kako šume se ne mogu posmatrati kao sredstva za dobit, te je naveo primjer prošlog SDA ministra Kapidžića koji je "išao pješke i zaustavljao sječu drveća".

"Borio se protiv sječe, vi se (op.a. Adnan, ministar privrede KS) Delić ne borite", rekao je Zahiragić.

On je naveo kako "para ima, ali da treba znati upravljati budžetom".

"Završit ću ovu diskusiju s jednom indijskom poslovicom. A dobro se zapitajte da li je to tako. Bili su ti Indijanci pametni ljudi

'Tek kada posječete posljednje drvo, tek kad upecate posljednju ribu, tada ćete saznati da novac ne možete jesti'", naveo je Zahiragić.

Na ovaj način, zastupnik SDA nije napravio razliku između Indijaca, naroda Indije i Indijanaca, kako su se nekad nazivali sjevernoamerički starosjedioci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije