Pale teške riječi na relaciji Zahiragić - Stojanović: "Ako je i bio greška..."

13
Radiosarajevo.ba
Pale teške riječi na relaciji Zahiragić - Stojanović: "Ako je i bio greška..."
FOTO: Facebook / Zahiragić/ Stojanović

Nakon što je danas Igor Stojanović (SDP BiH) napisao post putem Facebooka o Trojci i njihovom uspjehu, u raspravu se uključio i Haris Zahiragić (SDA) te je došlo do žustre rasprave i teških riječi.

Ali, počnimo od početka.

Prvo je Stojanović, između ostalog, napisao:

Tinejdžer iz Srbije pretukao djevojku u Beču: Prijetio joj nožem pa je zaključao u sobu

Tinejdžer iz Srbije pretukao djevojku u Beču: Prijetio joj nožem pa je zaključao u sobu

"Vlada Trojke u Sarajevu nema alternativu. Uz sve mane i vrline, Vlada Trojke je faktor promjena. Te promjene idu sporo zbog dvadesetogodišnje korupcije i izbora nekompetentnih kadrova godinama. A dijelom i zato jer ljudi koje smo izabrali nisu mađioničari. Urušili smo sve što normalan svijet njeguje. Trojka i naši članovi Vlade KS su preuzeli na sebe odgovornost i težak posao u kojem imaju mnogo neprijatelja. A opet se bore i mijenjaju stvari na bolje. Dolaze novi trolejbusi, 60 posto vakcinisanih u KS nakon što nismo imali ministra zdravstva 8 mjeseci, najveći Budžet u istoriji Kantona Sarajevo, 200 novih policajaca za veću sigurnost Sarajeva nakon 15 godina... I znam da nije dovoljno vidljivo, ali ide nabolje.

Osim SDA koja sve radi da sruši kredibilitet Trojke, imamo i unutrašnje neprijatelje koji unutar Trojke smišljaju koju će partnersku stranku kritikovati čim prije zbog bilo koje greške. I ti su mnogo gori od opozicione SDA. Petokolonaši sa bolesnim ambicijama. Ploča na Kazanima, Expo sajam, nepotizam u zapošljavanju... jedva čekaju da kritikuju bez pokušaja komunikacije unutar 4 zida sa partnerima.

Da vide stvarno šta je problem i pokušaju postići dogovor prije nego krenu kritikovati. Dokaz nezrelosti i bolesne ambicije. Imamo i ove što se slikaju samo sa SDAovcima i uglavnom imaju lične ambicije pa su spremni da uruše procese promjena samo zbog ličnog interesa. Da pljuju po svima i ruše čak i svoje partijske drugove da bi oni profitirali. Njih ne zanimaju promjene u društvu. Ne vjeruju u povjerenje i poštovanje, čak ni sa svojim partijskim drugovima. I sa takvim razmišljanjem žele da vode procese. Što je najgore, lideri im i ukažu povjerenje ponekad. Svaki pokušaj završi katastrofalno za opšte dobro, a za njih lično završi sjajno. Uglavnom ništa nisu radili u životu ili imaju neke seoske fakultete, ali ih je stranka nekad "prepoznala" i dala im šansu. Vole samo svoju ženu i dijete i spremni zbog njih da unište svaki pokušaj promjene. Ima ih kod mene u SDP-u, ali i u svakoj drugoj stranci nažalost. Pri tome ne rade ništa drugačije nego što je SDA radila godinama. To su politički lešinari. Misle da je alternativa koalicija sa ljudima koji kradu na respiratorima. Pričaju kako je SDA manje nacionalistička od NiP-a".

Zatim se uključio Zahiragić koji je napisao:

"Pošteno si isprozivao predsjednika stranke koja 'lideriše procesima' - kako sam kaže - u KS i vjenčanog kuma, jer je on u kontinuitetu na vlasti u KS skoro 10 godina. Hrabro, čestitam!

Ovaj dio za stranačke kolege baš i nije hrabro, jer trebao si ih imenovati, to bi bilo hrabro, iako se iz opisa da naslutiti na koga si mislio. 

Neću komentarisati ovaj pamfletski dio u uspjesima "Trojke", svi građani imaju priliku da vide te "uspjehe" i to u svakom pojedinačnom resoru. Logično da ćeš ih vaditi, ipak si šef kluba vladajuće stranke, poštujem.
Međutim, zapalo mi je za oko da si rekao kako je SDA imenovala ulice i škole po fašistima, a nije to prvi put da to iznosiš, pa me zanima ko su ti fašisti i koji su ti dokazi za to?

Također, koga je bilo koji funkcioner SDA nazvao ustaškom i četnikom samo zato što nije sa nama?

Ovo te pitam da se izvinim tim ljudima, naravno ukoliko oni postoje".

Stojanović nije "ostao dužan" te je ubrzo uslijedio odgovor:

"Ako misliš na Konakovića, zar ga nije tvoja stranka imenovala i za šefa kluba zastupnika i za premijera? Ako je i bio greška, red je da preuzmeš dobar dio odgovornosti. Kao i za sve ostale koji su danas greška za SDA, a nekada su bili zastupnici, Ministri, Premijeri i vijećnici u SDA. To što mi je kum je u tvom stilu komentar. Ali onda treba da napišeš da su i tvoji roditelji bili u SDP-u. Možda si mi ti onda bliži od kuma.

Nisi ti neko mjerilo da bi ocjenjivao hrabro i nehrabro. Kao i uvijek, tumačićeš na svoj način. A ja sam napisao mnogima iz partnerskih stranaka i SDP-a i to vrlo jasno.
Što se tiče uspjeha, za tebe pamfletski. Za mene ipak napredak u odnosu na sve Vlade u kojima je SDA bila prva ili druga stranka. A u odnosu na Petak 13 i svemirski nedostižno. I nema veze moj stav sa vladajućom strankom. Nego napiši šta je to u Vladi petak 13 veće od samo ove 4 stvari koje sam napisao? I to narod mnogo bolje zna i vidio je.

Što se tiče fašista, to su ulice i škola za koje je SDP BiH podnio inicijativu za promjenu naziva. Dokazi za to su mi dokumenti i istoričari koji su više puta potvrdili njihovo učešće u vojnim i političkim formacijama NDH. Znam da se tu ne slažemo, ali da SDA ima želju da unese harmoniju po ovom pitanju, pristala bi na kompromiano rješenje. Očigledno da je komunistička sila koju SDA često kritikuje, ovaj put baš u službi SDA. A to je daleko od demokratskog dogovora. Negp ista filozofija u kojoj je i komunizam griješio. Samo je sila sad u rukama drugih. Kada je u pitanju nazivanje četnicima i ustašama svih onih koji nisu u SDA, nisam napisao da to rade funkcioneri, ali stranački botovi i obični članovi vrlo često.

Na kraju postoje i neki funkcioneri kao Hamdija Abdić Tigar koji je prozvao Dragana Stevanovića, pa i Kondžić je funkcioner SDA. Ti nisi vrijeđao nacionalno koliko znam. Zato ne vidim razlog da se izvinjavaš u tuđe ime. Ali bi bilo lijepo da se ogradiš ako se to ponovo nekad desi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije