Zahiragić nakon pisma ljekara poručio Vladi KS: Ukoliko ne znate - pomoći ću vam

11
Radiosarajevo.ba
Zahiragić nakon pisma ljekara poručio Vladi KS: Ukoliko ne znate - pomoći ću vam
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Haris Zahiragić

Nakon što su mladi doktori iz Sarajeva uputili pismo Vladi Kantona Sarajevo, u kojem navode da im nisu produženi ugovori nakon isteka pripravničkih ugovora uprkos jer su pomogli u vrijeme pandemije koronavirusa, oglasio se i zastupnik SDA u Skupštini KS-a Haris Zahiragić.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Rastužilo me današnje pismo mladih doktora iz Sarajeva, a koji su ostali bez posla nakon svega par mjeseci rada u vremenu teške pandemije.

Ostali su bez posla uprkos obećanjima Vranića i Forte, a obećavali su da neće, kako njima samima, tako i nama na Skupštini kada smo ih pitali.

Mislim da je suvišno iznositi argumente o značaju ostanka svakog mladog čovjeka u ovom gradu i u ovoj državi, a posebno ukoliko se radi o mladim doktorima.

Njih hoće na zapadu, jedva ih čekaju, ali mi ih ne smijemo pustiti da odlaze ni pod koju cijenu, zbog njih, zbog nas, ali i zbog društva u cjelini, a posebno ih ne smijemo tjerati na način da ih dovedemo u ovakvu situaciju u kakvu ih je dovela Vlada KS.

Zahtijevam od Vlade KS da odmah i bez odlaganja obezbijedi sredstva i omogući prijem svih tih mladih doktora, ali i onih koji još uvijek nisu dobili priliku, u javne zdravstvene ustanove u KS.

Ima novca i previše, jer kada ima 500 hiljada za neke policijske kamere dok policajaci hodaju u poderanoj obući ili kada ima čak 16 miliona za Projekat adaptivnog upravljana saobraćajem dok se građani voze u rashodovanim vozilima - moraju se iznaći sredstva i za mlade doktore!

Ukoliko ne znate kako, ponudit ću vam model i pomoći vam, jer sam samo prije nekoliko godina, dok sam još bio Predsjednik SPUS-a, zajedno sa kolegama, osmislio model i program po kojem svi mladi doktori dobiju posao i priliku da rade dok ne steknu uslove za specijalizaciju, a neki, uglavnom oni koji žele, i nakon toga.

Svi mladi doktori koji su se tada nalazili na Birou za zapošljavanje povučeni su sa istog i dobili su posao.

Neki su ostali da rade na tim poslovima u Domovima zdravlja, Hitnoj pomoći ili drugim zdravstvenim ustanovama, a drugi su iskoristili priliku i nakon što su stekli uslove dobili su specijalizacije na KCUS-u i u Općoj bolnici.

Danas su oni već značajna karika u sistemu zdravstva, ali ne u Njemačkoj, nego u Sarajevu.

Ponosan sam na taj projekat koji je jednostavno morao postati sistemsko rješenje, ali evo, nažalost, do danas nije.

U slučaju da Vlada KS do sljedeće sjednice Skupštine KS ne ponudi rješenje, podnijet ću lično inicijativu i nadam se da ću za to dobiti podršku kolega iz vladajuće skupštinske većine - jer ovo su teme oko kojih bi morao postojati konsenzus", navodi se u njegovoj objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije