Zabranjen uvoz 22 tone krompira iz Italije

1
Radiosarajevo.ba
Zabranjen uvoz 22 tone krompira iz Italije
Pixabay / Krompir / Ilustracija

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz 22 tone merkantilnog krumpira porijeklom iz Italije jer je u njemu utvrđeno prisustvo štetnog organizma.

Iz Inspektorata RS-a je priopćeno da je prilikom pregleda pošiljke izvršeno uzorkovanje za laboratorijsku analizu kojom je potvrđeno prisustvo karantinskog organizma glabodera palida (Globodera pallida).

Dodaje se kako je pošiljkama od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjeno stavljanje u promet, distribucija ili prerada do donošenja rješenja inspektora u skladu s rezultatima laboratorijske analize, te ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu, prenosi BHRT.

Iz Inspektorata podsjećaju kako je nadležna inspekcija i prošle sedmice zabranila uvoz 22 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Italije zbog utvrđenog prisustva karantinskog organizma zlatne krumpir nematode (Globodera rostochiensis).

Nematode predstavljaju valjkaste crve koje pruzrokuju oboljenja i štetu na usjevima mnogih kultura, uključujući i krumpir.

Zlatna krumpir nematoda – visoko specijalizirana vrsta nematoda koja parazitira na korjenima krumpira i rajčice, a utječe na ostale biljke iz porodice noćurka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije