Vlada KS donijela važne odluke: Otkup tržišnih viškova krompira i luka

3
Radiosarajevo.ba
Vlada KS donijela važne odluke: Otkup tržišnih viškova krompira i luka
FOTO: Arhiv / Vlada KS

Ministarstvo privrede KS podnijelo je Vladi Kantona Inicijativu za iznalazak sredstava za otkup tržišnih viškova merkantilnog krompira i luka. Naime, Ministarstvo je po osnovu molbe Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH sa područja KS, donijelo odluku o otkupu i plasmanu 147,7 tona merkantilnog krompira i 11 tona luka. Riječ je o prošlogodišnjem urodu krompira i luka proizvođača iz KS koji su ostvarili podsticaje za njihovu sjetvu, te je ovom inicijativom zatraženo od Vlade KS da se iznađu sredstva za otkup istih.

Vlada je na 14. sjednici, održanoj 18. marta tekuće godine, usvojila ovu Inicijativu i donijela Zaključak o iznalaženju sredstava za otkup 147,7 tona krompira i 11 tona luka od proizvođača sa područja Kantona Sarajevo i to po cijeni 0,50 KM po kilogramu. Za realizaciju ove Incijative Vlada je zadužila ministarstva privrede, finansija, rada i socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, te Direkciju za robne rezerve Kantona.

Revitalizacija Igmana

Vlada Kantona je na istoj sjednici usvojila Odluku o rekonstrukciji, revitalizaciji i izgradnji olimpijskih objekata i infrastukture na Igmanu, a u svrhu organizacije i održavanja takmičenja i pratećih naučno– istraživačkih sadržaja projekta „53. EFNS Sarajevo – Igman 2022“.

Vlada je održavanje EFNS-a proglasila projektom od javnog značaja za Kanton Sarajevo, te je naloženo KJP „Sarajevo- šume“ i KJP „ZOI 84“ da počnu sa hitnim aktivnostima u svrhu realizacije ove Odluke.

To podrazumijeva rekonstrukciju, revitalizaciju i izgradnju olimpijskih objekata za potrebe održavanja nordijskih ski disciplina, biatlona, te skijaškog trčanja na Velikom polju, na Igmanu. Rekonstrukcija se mora obaviti u skladu sa međunarodnim pravilima za navedene discipline. Za realizaciju navedene Odluke, osim spomenutih javnih preduzeća, zadužena su i kantonalna ministrastva privrede i finansija.

Podsjećamo, organizacija EFNS-a na Igmanu nije samo sportsko takmičenje, već i susret evropskih šumara i znanstvenika iz ove oblasti za koje će se, u toku sedmodnevnog programa, organizirati stručni seminari o našim šumama i aktuelnim temama u šumarstvu, ekologiji, klimatskim promjenama, turizmu i sl. U sklopu programa planirane su i stručne i kulturno–historijske ekskurzije na turističkim lokacijama Kantona Sarajevo, dok će obnovljeni olimpijski objekti biti upotrebni, kako za ljetne, tako i za zimske sezone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije