Wigemark: Političare treba skloniti iz biznisa i pustiti ljude da rade

A. B.
Wigemark: Političare treba skloniti iz biznisa i pustiti ljude da rade
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Wigemark na SBF-u

Šef delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark prilikom obraćanja na današnjem 9. Sarajevo Business Forumu (SBF) je rekao da će se predsjednik Europskog vijeća sutra sastati s Predsjedništvom BiH i potpisati ugovor vrijedan 60 miliona eura za gradnju koridora Vc.

"Za manje od mjesec dana ćemo imati summit u Sofiji gdje će se razgovarati o tome kako povezati ovdašnje ekonomije. Tema SBFa Jedna regija, jedna ekonomija je zaista odlična i sve se ogleda u dobrim susjedskim odnosima. Pažljivo sam slušao prethodne govornike i mislim da imamo korektan opis situacije počevši od međunarodne privrede i mislim da se o tome sada govori i u Washingtonu i sada je vrijeme da se provode strukturalne reforme i da se 'popravi krov'. Ova zemlja ima ambiciozan program reformi i pokrenute su strukturalne reforme putem tzv. Reforme agende", rekao je Wigemark.

Naglasio je kako je finansijska situacija možda bolja nego ikada i da novac sada nije problem.

"Kamatne stope su niže nego ikada, povećan je izvoz, a smanjen uvoz. Poslovna klima nije toliko dobra da bi se napravio određeni snažan skok. Ponekad se treba pričekati, ali ne možemo čekati da se pridružite EU da biste pomjerili određene granice. Svi trebamo raditi zajedno i moramo poništiti granice. Ako ih ponovo podignemo, imat ćemo problem. Svi moramo raditi zajedno i drago mi je što vidim investitore i poslovne ljude iz cijelog svijeta. Moramo svi pomoći da se uspostave investicijska klima, ali klima nekada smeta. Političare nekada treba skloniti iz biznisa, jednostavno pustite ljude da rade", podvukao je Wigemark.

 Dodatno je rekao kako se mora poboljšati vladavina prava i smanjiiti stopa korupcije.

"Troškovi korupcije su previsoki i to ne smije biti opstrukcija i prepreka napretku i investicijama koje su potrebne ovoj zemlji. Ja sam optimista i mislim da na prekretnici BiH ima dosta otvorenih vrata ka EU i cijeli proces integracije će pomoći da se krene naprijed i riješe administrativne prepreke. To je proces koji unosi opća pravila iz EU i omogućava nam da se sve više i više trguje", zaključio je šef delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark.

Direktor za investicije Državnog fonda rezervi Mulham Al Jarf iz Omana prilikom današnjeg obraćanje je kazao da SBF povezuje vlade i investitore s ljudima na Balkana te da nema boljeg mjesta za ovakav forum od Sarajeva.

Mulham Al Jarf - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Mulham Al Jarf

On je rekao da je cilj Saudijske Arabije da postane investicijska globalna sila.

"Mi govorimo svijetu da smo otvoreni za biznis i tako postajemo strateški partner. To je putovanje koje vrijedi poduzeti. Problem konkurentnosti da se mora riješiti. Zahvaljujem se svima koji su nam omogućili savršenu platformu za dijalog. Mi ćemo i dalje nastaviti jačati naše odnose, a naše nadležno vijeće će potpisati memorandum s Vanjskotrgovinskom komorom za saradnju u oblasti poljoprivrede, turizma i energije. Saudijska je vrlo važna u energetskom sektoru i nastojimo investirati, a BiH je vrlo važna zemlja na područja voda", rekao Al Jarf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije