Mehmet Simsek: Nastavljamo ohrabrivati kompanije iz Turske da ulažu u BiH

A. B.
Mehmet Simsek: Nastavljamo ohrabrivati kompanije iz Turske da ulažu u BiH
O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu je govorio i zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek koji je rekao da je oduševljen što se vratio u Sarajevo i da je to jedan prekrasan grad.

Prvonstveno je čestitao vlastima u BiH na organizaciji jednog ovakvog događaja te dodao kako ova ekonomska konferencija samo može privući investicije u BiH.

"Ohrabrujemo naše kompanije da dođu i ulažu ovdje jer vjerujemo u dugoročne perspektive ove zemlje. Turska je u posljednjih deset godina u inozemstvo uložila 35 milijardi dolara. Do sada sam čuo da je BiH otvorena za poslovanje i treba samo nastaviti govoriti o perspektivi i budućnosti. Tektonsko pomjeranje se dešava na geo-političkom planu i to sigurno izaziva mnogo brige, ali sam siguran da je Europa i dalje sidro za Balkan. Također, treba posmatrati i napredak industrije, a najbolje je nastaviti ulagati u obrazovanje", rekao je Simsek.

On je rekao da je ovo trenutak kada treba popraviti krov jer, kako je rekao "sunce sija".

"Za ovu zemlju je važno da nastavi jačati svoju perspektivu pristupa EU jer će to najviše pomoći za privlačenje investicije. Imamo itekako velikih problema, a posebno je to dugovanje cijelog svijeta, a odličan je podatak da je BiH malo zadužena. Čestitam gdinu. Izetbegoviću jer odlično radi posao i vodi zemlju", istaknuo je zamjenik turskog premijera.

Prema njegovim riječima, mir i prosperitet BiH su veoma važni za Tursku.

"Nastavljamo hrabriti kompanije iz Turske da ulažu u BiH. Sretan sam što su turisti iz Turske uvijek dobrodošli ovdje i čini mi se da su Turci broj jedan dolazaka ovdje, kada je riječ o turistima. Ovo je divna zemlja, to svi govore i vidi se golemi potencijal u smislu planina, cesta, zimskih sportova, zdravstvenog turizma i sl. Oduševljen sam što mogu najaviti da je moja vlada inovirala sporazum za čvršće ekonomske veze između BiH i Turske", osvrnuo se Simsek.

Organizatori će ove godine ugostiti i brojne stručnjake iz oblasti turizma i informacionih tehnologija, te vrhunske sportiste među kojima su bivši svjetski prvak u boksu Adnan Ćatić i Robert Prosinečki, selektor "A" reprezentacije BiH.

Sarajevo Business Forum se održava 25. i 26. aprila.

Detaljan program i agenda 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) 2018 dostupni su online na linku: www.sarajevobusinessforum.com/agenda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije