Bukvić otvorio 9. SBF: Ovaj forum je kapija za Istočnu Europu

A. B.
Bukvić otvorio 9. SBF: Ovaj forum je kapija za Istočnu Europu
Direktor Bosnia Bank International (BBI) Amer Bukvić danas je svečano otvorio Sarajevo Business Forum (SBF), koji će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine trajati dva dana.

Na ovogodišnjem SBF-u prisutno je od oko 1.800 učesnika, 225 projekata, 360 novinara.

Bukvić je kazao kako je velika čast danas imati mnogo gostiju na jednom mjestu te je rekao da organizacija uveliko danas zavisi od podrške Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Sarajevski Business Forum ne bi bio moguć bez učešća brojnih partnera, a danas ovdje mnogo novih i starih lica kojima treba odati poštovanje. Tema ovog foruma je jedna regija, jedna ekonomija. Našu regiju moramo predstaviti kao jednu i naši potencijali će biti ogromni. Saradnja između vlada bez kojih ne možemo organizitati ovakve događaje i bez privatnog sektor i moramo istaknuti da je saradnja između javnog i privatnog itekako važna. Ovaj forum je kapija za Istočnu Europu", rekao je Bukvić.

Prema njegovim riječima, stopa nezaposlenosti nastavlja padati, ali kako je kazao, moramo uraditi nešto hitno da nastavimo "odliv mozgova", odnosno trend odlaska mladih ljudi iz naše zemlje.

"Ovo treba biti mjesto gdje će drugi dolaziti, a ne odakle će odlaziti. Imamo itekako pozitivne trendove u turizmu i broj turista se utrostručio, a Sarajevo je stavljeno na mapu kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u svijetu. Dodatno, imamo ogromne potencijale u organskoj hrani. Imat ćemo izlaganje kako možemo iskoristiti kapacitet iz Dubaija. SBF se također bavi ulogom žene u bh. društvu i to nam je dosta važno jer imamo sjajne ženske lidere iz naše i susjednih zemalja", naglasio je direktor BBI Banke.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu će, između ostalih, govoriti: predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek, te potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Značaj SBF-a za razvoj regiona prepoznali su guverner državnog saudijskog investicijskog fonda (Saudi Arabian General Investment Authority - SAGIA) Ibrahim Al Omar, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, šef Delegacije Evropske Unije u BiH Lars- Gunnar Wigemark, predsjednica Poslovne škole Bled (IEDC) iz Slovenije Danica Purg, kao i mnogi drugi predstavnici političke i biznis scene iz svijeta i regiona, koji će učestvovati na Forumu. 

Podržavajući napore zemalja regiona da unaprijede svoje ekonomije i budu ravnopravni partneri u ekonomskoj razmjeni sa zemljama članicama EU, svoj dolazak na SBF potvrdili su i predsjednica žena Evropske narodne partije i bivša predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack, izvršni direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber, direktorica za zapadni Balkan u EBRD-u Zsuzsanna Hargitai, te Guido Clary iz Evropske investicione banke.

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvale su se i delegacija iz Indonezije na čelu s ministrom za ruralna područja i prostorno planiranje Dr. Sofyan A. Djalil, delegacija iz Omana koju predvodi direktor za investicije Državnog fonda rezervi Mulham Al Jarf, te predstavnici iz zemalja Evrope, SAD-a, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Malezije, Turske, Japana, Pakistana i drugih.

Organizatori će ove godine ugostiti i brojne stručnjake iz oblasti turizma i informacionih tehnologija, te vrhunske sportiste među kojima su bivši svjetski prvak u boksu Adnan Ćatić alias Felix Sturm i aktuelni selektor "A" reprezentacije BiH Robert Prosinečki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije