Vlada TK daje 100.000 KM za Nacionalnu biblioteku Bosne i Hercegovine

1
Radiosarajevo.ba
Vlada TK daje 100.000 KM za Nacionalnu biblioteku Bosne i Hercegovine
Foto: FENA / NUB BiH

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona upoznalo je u srijedu, 31. jula Vladu Tuzlanskog kantona o stanju u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine o čemu je govorio i resorni ministar Damir Gazdić na konferenciji za medije.

"Vlada TK je na današnjoj sjednici dala apsolutnu podršku našim kolegama i Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci BiH te smo mi odlučili, donesena je odluka da se podrži nacionalna i univerzitetska biblioteka sa iznosom od 100.000 KM. Također nakon usvajanja informacije i jednoglasne podrške NUB BiH usvojen je zaključak kojim su zadužena Ministarstvo za kulturu, sport i mlade i Ministarstvo finansija da urede akte na osnovu kojih će biti odobrena sredstva u iznosu od 100.000 KM. Moram istaći da je ovo, nekoliko puta sam pomenuo, jedno od najvažnijih pitanja u Bosni i Hercegovini.

Samo funkcionisanje Nacionalne biblioteke, ukoliko bi se zakočio njen rad, ostavilo bi nesagledive posljedice kada je u pitanju i izdavačka djelatnost i kada je u pitanju naučno istraživački rad i kada je u pitanju funkcionisanje sve 73 bibilioteke na području Bosne i Hercegovine. NUBBiH, odnosno sve biblioteke u Bosni i Hercegovini rade po COBIS katalogizaciji. Ukoliko bi stao COBIS sistem na nivou nacionalne biblioteke sve naše ustanove bi se našle u problemu. Također, činjenica je da NUBBIH izdaje CIP brojeve, ISSN (International Standard Serial Number) brojeve koji nama kao resornom ministarstvu potreban. Kada objavljujemo javni poziv za kulturu i izdavaštvo tražimo potvrdu od NUBBIH da je izdavač koji je aplicirao na naš javni poziv, dostavio potvrdu NUBBIH da je deponovao jedan broj, jedan primjerak tog književnog djela ili literature u NUBBIH.

Vlada Federacije BiH traži novo zaduženje do 5.000.000 eura za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

Vlada Federacije BiH traži novo zaduženje do 5.000.000 eura za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

Zahvalan sam Vladi Tuzlanskog kantona za ovu podršku i ovim bih iskoristio priliku i pozvao sve nivoe vlasti jer ovo je jedno od najvažnijih pitanja u BiH i moramo se svi uključiti. Pozivam sve da slijede moj primjer kako bi sačuvali ovu a i sve ostale ustanove koje su od značaja za BiH", kazao je ovom prilikom ministar Gazdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije