Uposlenici NUB BiH traže ostavku Ovčine: Rješenje je spremno, ali direktor "sakrio pečat"

1
Radiosarajevo.ba
Uposlenici NUB BiH traže ostavku Ovčine: Rješenje je spremno, ali direktor "sakrio pečat"
Foto: FENA / NUB BiH

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine okupili su se danas, 26. jula, ispred zgrade ove institucije kako bi zatražili odlazak u penziju direktora NUBBiH, Ismeta Ovčine i uručili mu rješenje o prestanku važenja Ugovora o radu po sili zakona, odnosno zbog ispunjavanja zakonskih uvjeta za odlazak u starosnu penziju prema uslovima godina života i godina staža osiguranja.

Ovčina više nije ovlašten da djeluje kao šef ove institucije, ističu radnici. Rješenje je pripremljeno u skladu sa članom 94. Zakonom o radu FBiH i u skladu sa članom 40. Zakonom o PIO/MIO potpisano od strane Stručnog kolegija NUBBiH, na koji nije bilo moguće staviti pečat, s obzirom da je uposlenicima onemogućen pristup istom, navodno, jer ga je direktor "sakrio". Gospodin Ovčina danas nije došao na posao.

Ovčina se oglušuje na zahtjev uposlenika, prolongira preuzimanje Rješenja o penzionisanju, smatrajući ga izričito (ne)zakonitim jer ga potpisuje Stručni kolegij NUBBiH, dok se poziva na zakonsko pravo korištenja godišnjeg odmora po Rješenju o GO kojeg je potpisao isti Kolegij. Paradoksalno, već dugi niz godina, Kolegij je gospodinu Ovčini "zakonski" potpisivao godišnji odmor, ugovore o (autorskom) djelu, službena putovanja, dnevnice i sl. Očigledno je da Ovčina zakone tumači prema ličnom interesu, navode kolektiv NUBBiH.

Doživjela zastrašujuću situaciju u Zagrebu: 'Ne mogu spavati zbog toga što mi se desilo u hotelu'

Doživjela zastrašujuću situaciju u Zagrebu: 'Ne mogu spavati zbog toga što mi se desilo u hotelu'

S obzirom na to da NUBBiH već dugi niz godina nema Upravni i Nadzorni odbor, Ovčina nije ovlaštena osoba u sudskom registru.

Uposlenici NUB-a su dobili uporište i podršku državne, federalne i kantonalne vlasti za potez smjene direktora Ovčine, naglašavajući jedinstven stav da je "njegova nesposobnost rukovođenja, netransparentan i nesavjestan rad i tretman prema uposlenicima direktno utjecao na dovođenje ove institucije do ruba propasti".

Ministarski sastanak: Šta je osnovni problem u poslovanju i radu NUB-a BiH?

Ministarski sastanak: Šta je osnovni problem u poslovanju i radu NUB-a BiH?

Vlasti su jasno i nedvosmisleno obećale da će pružiti svestranu finanasijsku podršku za rješavanje trenutne finanasijske situacije, prvenstveno za plate i doprinose uposlenika, zdravstveno osiguranje, te ostale nakande za nesmetan rad i funkcionisanje ove ustanove,  te da će se zalagati za usvajanje Lex specialis zakona na nivou Federacije BiH, kojim će se trajno riješiti finansiranje biblioteke, pod uvjetom da državne nadležne institucije idu u hitno rješavanje upravljačkih struktura, imenovanje novih upravnih/nadzornih odbora i direktora u svih sedam institucija nauke i kulture.

Uposlenici ne žele biti "taoci jednog čovjeka" i zahtjevaju od gospodina Ovčine, da ako ne danas, već u ponedjeljak preuzme Rješenje o penzionisanju po sili zakona, kako bi se mogle nastaviti aktivnosti na rješavanju pravne i finansijske situacije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Apeluju na Vlast da u što kraćem roku iznađe interventna sredstva kako bi se uposlenicima isplatile zaostale plate i doprinosi, ali mole i za garanciju koja bi omogućila nastavak kontinuiranog finanasiranja NUB-a u narednom periodu, kao i rješavanje pitanja upravljačke strukture.

Federalne i kantonalne vlasti traže smjenu Ismeta Ovčine: 'Doveo Nacionalnu biblioteku do propasti'

Federalne i kantonalne vlasti traže smjenu Ismeta Ovčine: 'Doveo Nacionalnu biblioteku do propasti'

Uprotivnom, uposlenici će biti primorani obustaviti rad i pružanje usluga korisnicima 25. augusta, kako je ranije najavljeno iz ove institucije

Zahtjevi zaposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine

1. U skladu sa Vašim ingerencijama hitno poduzeti aktivnosti i naći zakonske mogućnosti (Zakon o javnim ustanovama BiH, Dejtonski sporazum) i pokrenuti inicijativu za rješavanje pravno-finansijskog statusa Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

2. Hitna interventna sredstva za isplatu zaostalih plata (april-juli)

3. Od augusta mjeseca do kraja tekuće godine iznaći neophodna sredstva za isplatu plata i ostalih naknada

4. Iznaći način privremenog finansiranja plata i ostalih naknada, te materijanih troškova NUBBiH u periodu dok se ne riješi pravni status NUBBiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije