Federalne i kantonalne vlasti traže smjenu Ismeta Ovčine: 'Doveo Nacionalnu biblioteku do propasti'

0
Radiosarajevo.ba
Federalne i kantonalne vlasti traže smjenu Ismeta Ovčine: 'Doveo Nacionalnu biblioteku do propasti'
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Ismet Ovčina

Nakon sastanka premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, resorne ministrice za visoko obrazovanje, nauku i mlade KS Adne Mesihović, ministra kulture i sporta KS Kenana Magode  sa federalnim ministricama obrazovanja i nauke, te kulture i sporta, Jasne Duraković i Sanje Vlaisavljević, pomoćnika ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine za nauku i kulturu Suvada Džafića, direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismeta Ovčine i predstavnika Vijeća uposlenika NUBBiH Aldina Huskića, doneseno je nekoliko zaključaka. 

"S obzirom da su se već davno stekli uvjeti za odlazak u penziju direktora Ismeta Ovčine, te da je njegova nesposobnost rukovođenja, netransparentan i nesavjestan rad i tretman prema uposlenicima direktno utjecao na dovođenje ove institucije do ruba propasti hitno se traži njegova smjena i promjena upravljačke strukture.
 
Njegova nesposobnost se očituje u činjenici da za dvije decenije rukovođenja ovom institucijom nije uspio riješiti status NUB-a, a prošle godine, direktor Ovčina je vratio sredstva koja je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osigurao za projekat, te se smatra najodgovornijim za loše stanje NUB-a", navedeno je u saopćenju.

Ministrica Duraković zalaže se za usvajanje lex specialis zakona u Federaciji BiH kojim će se trajno riješiti finansiranje biblioteke, ali samo pod uvjetom da državne nadležne institucije idu u hitno rješavanje upravljačkih struktura, imenovanje novih upravnih/nadzornih odbora i direktora u svih sedam institucija nauke i kulture.

Konferencijska liga: Sarajevo dominiralo, ali nije uspjelo pronaći put do mreže Spartaka

Konferencijska liga: Sarajevo dominiralo, ali nije uspjelo pronaći put do mreže Spartaka

Još jednom je naglasila da u narednom periodu očekuje od Vlade KS, tačnije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, da izvrši svoju zakonsku obavezu finansiranja plaća i ostalih troškova NUB-a BiH, za što je odgovorna u skladu s članom 4. Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH dobila podršku iz Pariza

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH dobila podršku iz Pariza

"Uvažavajući činjenicu da je Vlada KS preuzela obavezu isplate plaća uposlenicima NUB-a BiH i održivosti ove institucije, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke usmjerilo je svoj javni poziv ka projektnim aktivnostima za svih sedam institucija nauke, kulture i obrazovanja čiji je osnivač država BiH. Na taj način, kroz značajna finansijska sredstva, omogućili smo unapređenje rada tih institucija.

Insistirat ćemo nakon kontinuiranog višegodišnjeg finansiranja da se utvrdi koliko je do sada NUBBiH dobio sredstava od svih institucija u BiH, te da direktor NUBBiH dostavi koliki su prihodi i rashodi posljednih godina i u koju svrhu su realizirana sredstva namjenjena radu i održivosti NUBBiH", naglašeno je u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije