Vlada KS pokreće intenzivne razgovore sa svim nivoima vlasti za pronalazak rješenja za NUB BiH

0
Radiosarajevo.ba
Vlada KS pokreće intenzivne razgovore sa svim nivoima vlasti za pronalazak rješenja za NUB BiH
Foto: Vlada KS / Sastanak u Vladi KS / Ilustracija

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je do sada sufinansiralo rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u skladu s planiranim sredstvima u Budžetu Kantona Sarajevo za 2024. godinu.

Planirani iznos u ovogodišnjem budžetu je iznosio 220.000 KM. Iako je iznos trebao biti isplaćen u dva jednaka dijela, na zahtjev zaposlenika Biblioteke, drugi dio iznosa za sufinansiranje je isplaćen prijevremeno.

Također, Ministarstvo u okviru Javnog poziva za sufinansiranje naučnoistraživačkih, umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa novčano je sufinansiralo i jedan projekt NUB-a BiH.

Savez kolumnista | Jasmin Medić: Ko žali 20. jula?

Savez kolumnista | Jasmin Medić: Ko žali 20. jula?

S obzirom da Kanton Sarajevo, kao ni Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, nisu osnivači NUB-a BiH, te da potpuno finansiranje ove ustanove ne bi trebalo pasti na teret samo obveznika u Kantonu Sarajevo, za nesmetano funkcionisanje i osiguravanje svih neophodnih sredstava za rad, potrebna je saradnja i uključenost svih institucija, na svim nivoima vlasti.

U skladu s navedenim, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, prof. dr. Adna Mesihović na jučerašnjoj Sjednici Vlade KS je iznova problematizirala ovo pitanje i urgirala da se pokrenu neophodni razgovori i pregovori s institucijama koji mogu biti partneri za rješenje finansijske krize u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Nakon upućene inicijative za iznalaženje rješenja za tešku finansijsku situaciju u kojoj se ustanova nalazi, Vlada je usaglasila da će premijer KS Nihad Uk inicirati i pokrenuti zajedničke razgovore s institucijama koje bi trebalo da se uključe u process sufinansiranja rada NUB-a.  

Poziv za prvi ovakav sastanak jučer je upućen Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Ministarstvu civilnih poslova BiH, direktoru te Vijeću uposlenika Biblioteke.  

Vlada Kantona Sarajevo radi naporno kako bi pronašla optimalno rješenje, pri čemu je ključno razumijevanja važnosti zajedničkog sufinansiranja rada NUB-a BiH dok se status ove institucije od značaja za Bosnu i Hercegovinu ne riješi na državnom nivou.

Ministarstvo poziva sve navedene institucije da se odazovu pozivu Vlade KS i da se Vladi pridruže u sufinansiranju rada NUB-a BiH, te tako pomognu u ostvarivanju njenih važnih misija čuvanja kulturne baštine i obogaćivanja kulturnog života naše zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije