Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH dobila podršku iz Pariza

2
Radiosarajevo.ba
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH dobila podršku iz Pariza
Foto: RSE / Nacionalna i univerzitetska biblioteka

Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH dobila je podršku od Međunarodnog ISSN centra iz  Pariza, povodom najave te institucije da će zbog okolnosti u kojima djeluje zatvoriti vrata i prestati s radom.

U saopćenju NUBBiH se ističe da je Međunarodni ISSN centar autonomna međudržavna ustanova koja usklađuje rad međunarodne mreže za identifikaciju i dodjelu ISSN-a serijskim publikacijama i drugoj kontinuiranoj građi.

ISSN (International Standard Serial Number) je međunarodni standardni broj za serijske publikacije kojim se ona imenuje nezavisno o zemlji izdavanja, jeziku ili pismu, učestalosti izlaženja, mediju. Međunarodnu mrežu čine Nacionalni centri 94 zemlje.

Novi epilog u slučaju Albanke koja je automobilom usmrtila brata i sestru: Općinski sud donio odluku

Novi epilog u slučaju Albanke koja je automobilom usmrtila brata i sestru: Općinski sud donio odluku

Bosna i Hercegovina je članica je ovog međunarodnog sistema od 1998. godine, a poslove Nacionalnog centra obavlja ISSN centar Bosne i Hercegovine koji je sastavni dio Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu. Nacionalni ISSN centar Bosne i Hercegovine je 2015. godine, dobio nagradu od Međunarodnog ISSN centra u Parizu. Priznanje je dodijeljeno za uspješan rad, predanost, konzistentne napore i impresivna postignuća ISSN tima u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Ministrica Duraković održala sastanak s predstavnicima Vijeća zaposlenika NUB-a BiH

Ministrica Duraković održala sastanak s predstavnicima Vijeća zaposlenika NUB-a BiH

Prema mišljenju Međunarodnog centra ISSN-a u Parizu, BH ISSN centar je zaslužan za uspješnu promociju ISSN broja u Bosni i Hercegovini što uveliko doprinosi bibliotečkoj zajednici u cjelini i korisno je na nacionalnom i međunarodnom nivou Bosne i Hercegovine.

"Dijeljenjem pisama podrške koje svakodnevno dobijamo želimo da osobe koje su na pozicijama u ministarstvima Bosne i Hercegovine budu svjesne da nacionalne biblioteke nisu luksuz već nužnost jedne države. Nacionalne biblioteke prikupljaju i čuvaju pisanu, objavljenu i zabilježenu produkciju svojih naroda i nacija i čine ih dostupnim korisnicima u datom trenutku i daleko u budućnosti. Nestankom nacionalnih biblioteka nestaje prošlost, sadašnjost i budućnost naroda i nacija čija sjećanja čuvaju", saopćeno je iz NUBBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije