Nacionalna biblioteka BiH najavila zatvaranje: Razlog - finansijska situacija

8
Radiosarajevo.ba
Nacionalna biblioteka BiH najavila zatvaranje: Razlog - finansijska situacija
Foto: FENA / NUB BiH

Ranije ovog mjeseca održan je kolektivni sastanak uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Povod sastanka je nepovoljno finansijsko stanje ove institucije zbog nedostatka finansijske podrške nadležnih organa za njen rad, što onemogućava normalno funkcionisanje. Ukoliko se finansijsko stanje NUBBiH ne riješi u doglednom periodu, radnici neće imati elementarne uslove za rad i NUBBiH će biti dovedena pred zatvaranje.

Referirajući se na historijski kontekst i prelomnu tačku za sudbinu NUBBiH, uposlenici su stava da ukoliko se HITNO ne poduzmu konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja morat će zatvoriti svoja vrata.

"Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine će se zatvoriti 25. augusta 2024. godine, simbolično, istog dana kada je spaljena u zgradi Vijećnice 1992. godine, kada je izgorjelo preko 2 miliona bibliotečkih jedinica, kada je spaljivan kontinuitet našeg historijskog postojanja, kada se barbarski brisala memorija jednog kolektivnog bića. Čak ni tada, u vrijeme ratnog beznađa, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH nije bila formalno zatvorena. Da li će, danas, nakon 80 godina kontinuiranog rada i postojanja, Biblioteku, 'u miru', zatvoriti vlasti u državi Bosne i Hercegovine konačnom odlukom da se misija agresorskog uništenja Biblioteke 'napokon' dovede do kraja", navedeno je u saopćenju.

Vlasti u entitetu RS brišu 'rodni identitet': Evo kako će ovaj potez umanjiti zaštitu građana

Vlasti u entitetu RS brišu 'rodni identitet': Evo kako će ovaj potez umanjiti zaštitu građana

Stanje u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine je kompleksno. Radnici nisu primili plate tri mjeseca (posljednju za mjesec mart), resursi za normalan i redovan rad su gotovo iscrpljeni, elementarna sredstva za funkcionisanje institucije su potrošena, opstojnost institucije koja se, između ostalog, temelji na radu s korisnicima i pružanju usluga akademskoj, naučnoj i široj zajednici dovedena je u pitanje. Ukratko, NUBBiH, zbog neriješenog finansijskog statusa i nedovoljne podrške nadležnih organa u državi BiH (državni, federalni i kantonalni nivo), nema više raspoloživih sredstava, čime ova institucija neće biti u mogućnosti obnašati vlastitu ulogu u prihvatljivom kapacitetu. Ali, problem nije samo finansijske naravi.

"Rezignirajuća činjenica za radnike NUBBiH jeste što se nadležni organi vlasti u BiH (državni, federalni i kantonalni nivo) oglušuju o sudbinu ove institucije, što država ne pokazuje odgovarajuću brigu, što ne postoji dovoljno nastojanja i angažmana da se iznađe rješenje ne samo za trenutno, već i ukupno stanje koje je neshvatljivo za instituciju koja je temelj državotvornosti i kulturno-historijskog identiteta države.

NUB BiH obustavlja rad s korisnicima: Uposlenici tri mjeseca nisu primili plate

NUB BiH obustavlja rad s korisnicima: Uposlenici tri mjeseca nisu primili plate

Tako je Skupština Kantona Sarajevo ove godine usvojila Zakon o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina na osnovu kojeg je obećano ne potpuno, ali koliko-toliko prihvatljivo rješenje za sedam institucija kulture od značaja za BiH, ipak, u praksi, od ovog zakona NUBBiH nije do sada, imala apsolutno nikakve koristi. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo (MONKS) je NUBBiH-u dodijelilo 220.000,000 KM za 2024. godinu, što je približno isti iznos koje je NUBBiH dobila i prethodne, 2023. godine, dakle mnogo prije prijedloga i usvajanja pomenutog zakona (također i ova sredstva su umanjena za skoro 200.000.000 u odnosu na dobivena u 2022. godini). Naglašavamo da su sredstva MONKS dovoljna tek za dvije mjesečne plate uposlenika NUBBiH. 

Pored toga, trenutnu situaciju usložnjava i to što Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke još uvijek nije raspisalo Javni poziv o sufinansiranju programa i projekata institucija nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. lako značajna sredstva koje je obezbjedivalo ovo ministarstvo, ona ipak nisu dovoljna niti trajna. Nažalost, nije raspisan ni odgovarajući javni poziv Ministarstva kulture i sporta FBiH, koji jeste značajna podrška našoj i drugim institucijama kulture u BiH, mada u limitiranom iznosu", dodaju u dopisu.

S obzirom da radnici NUBBiH ulaze u četvrti mjesec bez plate i odgovarajućih uslova za rad, traže i mole predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ministricu civilnih poslova BiH Dubravku Bošnjak, premijera Federacije Nermina Nikšića, federalnu ministricu obrazovanja i nauke Jasnu Duraković, federalnu ministricu kulture i sporta Sanju Vlaisavljević, premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, kantonalnog ministra kulture i sporta Kenana Magodu i kantonalnu ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Adnu Mesihović za hitan i konkretan angažman, u skladu sa nadležnostima, te jasniju i temeljitiju analizu cjelokupne situacije.

"Uposlenici NUBBiH ne samo da mjesecima rade bez plate, već se narušava i njihovo profesionalno, ali i ljudsko dostojanstvo. Ponižavajuće je što nema odgovarajućeg konstruktivnog i dobronamjemog pokušaja iznalaženja optimalnog rješenja koje će uposlenicima NUBBiH dati vjeru da briga o državnom, kulturnom i intelektualnom blagu nije uzaludna. Uostalom, Specijalne zbirke NUBBiH su i nacionalni spomenik drzave BiH.

Stoga, ukoliko pitanje opstanka NUBBiH ne postane prioritetno i u hitnom roku ne stavi se u razmatranje, ovoj instituciji neće preostati ništa drugo nego da se, u nedostatku elementarnih uslova i podrške, zatvori. Naravno, mi ćemo učiniti sve, kao i do sada, što je u našoj moći da ne dođe do zatvaranja NUBBiH, a ukoliko stvari krenu u tom pravcu, obratićemo se i predstavnicima zvaničnih i meritornih međunarodnih institucija kako se ne bi ponovio slučaj zatvaranja još jedne prepoznatljive institucije kulture, obrazovanja i nauke u BiH, kao sto je bio slučaj sa Zemaljskim muzejom BiH, prije nekoliko godina", zaključili su iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije