Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH predstavila nove bibliografije na sajmu 'Knjige u nišama'

0
Radiosarajevo.ba
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH predstavila nove bibliografije na sajmu 'Knjige u nišama'
Foto: NUBBiH / Sajam bh. izdavaštva

U okviru Sajma Knjige u nišama Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine održala je promociju za tri nacionalne bosanskohercegovačke bibliografije koje su objavljene u 2023. godini. To su: Bosanskohercegovačka bibliografija monografskih publikacija 2017, Bosanskohercegovačka bibliografija serijskih publikacija 2006 i Bosanskohercegovačka bibliografija serijskih publikacija 2007, saopćeno je iz NUBBiH.

Promotori su bili  direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina, rukovodilac Odjela bibliografije Dženana Tuzlak i bibliograf za serijske publikacije Dragana Bogdanović.

Glavni i odgovorni urednik svih izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina  ukazao je na rad bibliografa u Odjeljenju bibliografije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, kazavši da “nacionalna bibliografija nije samo popis knjiga, članaka i časopisa, već i arhiva našeg intelektualnog naslijeđa, ključni resurs koji obogaćuje obrazovanje i predstavlja neiscrpnu riznicu znanja.”  

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Dženana Tuzlak koja je izradila Bosanskohercegovačku bibliografiju monografskih publikacija za 2017 podsjetila je na zakonsku obavezu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine da izrađuje nacionalnu bibliografiju Bosne i Hercegovine, o čemu svjedoči i Uredba Narodne biblioteke Bosne i Hercegovine iz oktobra 1945. godine koja je odredila njen karakter, zadatke i organizaciju.

Bosanskohercegovačka bibliografija monografskih publikacija za 2017. godinu sadrži 1.645 bibliografskih zapisa za knjige iz svih oblasti ljudskog znanja i umjetnosti. U Bibliografiju je uvršteno i 25 bibliografskih zapisa za elektronske knjige.

UNSA promovisao Monografiju: U Umjetničkoj galeriji izložena djela Berbera, Mujezinovića, Likara...

UNSA promovisao Monografiju: U Umjetničkoj galeriji izložena djela Berbera, Mujezinovića, Likara...

Posljednjih godina zabilježen je porast broja knjiga na temu ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, menadžmenta, bosanskog jezika i historije Bosne i Hercegovine.

Dragana Bogdanović je navela podatak da se Bosanskohercegovačka bibliografija serijskih publikacija kao tekuća nacionalna bibliografija izrađuje u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine od 1977. godine.

Ona je u okviru sistema COBISS.BH, u inicijalnoj podbazi BIBSER izradila Bosanskohercegovačku bibliografiju serijskih publikacija 2006 i Bosanskohercegovačku bibliografiju serijskih publikacija 2007 u koje su uvršteni bh. časopisi, revije, godišnjaci, dnevni listovi, monografske serije i izvještaji sa naznačenom oznakom periodičnosti.

Bogdanović je precizirala da Bibliografija serijskih publikacija za 2006. godinu sadrži 301 bibliografski zapis za serijske publikacije u štampanom i elektronskom obliku, dok je za 2007. godinu obuhvaćeno 386 bibliografskih zapisa serijskih publikacija u štampanom i elektronskom obliku.

Analizom obje bibliografije serijskih publikacija dolazi se do podatka da se u Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou izda preko 300 naslova serijskih publikacija, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije