Na sajmu 'Knjige u nišama' predstavljen roman 'Otkrivenje' Edina Urjana Kukavice

2
Fena
Na sajmu 'Knjige u nišama' predstavljen roman 'Otkrivenje' Edina Urjana Kukavice
Foto: Fena / Edin Urjan Kukavica

Na Sajmu "Knjige u nišama" danas je izdavačka kuća "Baybook" predstavila novi roman Otkrivenje, poznatog bh književnika, publiciste i kolumniste Edina Urjana Kukavice.

U Otkrivenju, drugom dijelu zamišljene trilogije pod naslovom Preobraženje (Predodređenje,
Otkrivenje, Proživljenje), autor nastavlja sagu o Mislavu, posljednjem didu Crkve bosanske i njegovom istoimenom učeniku, preispitujući temeljne postavke kontroverznog vjerovanja bosanskih krstjana, njihov pristup tumačenju biblijskih knjiga, Ivanovog otkrivenja, te susreta s islamom.

"U drugom dijelu ove trilogije Mislav uglavnom obrazlaže vjeru bosansku. Ono o čemu se teolozi, historičari, etnolozi, antropolozi, sociolozi stoljećima već ne slažu ili pokušavaju otkriti šta to predstavlja doista suštinu vjere bosanske. On u najvećem dijelu knjige nekako razotkriva doktrinu, odnosno učenje zašto se on ne slaže ni sa istočnom ni sa zapadnom crkvom", rekao je, među ostalim, Kukavica za Fenu.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Priča se i dalje odvija u Svetoj Svezemlji u kojoj Kukavica identificira biblijski Nebeski
Jeruzalem s Bosnom i Hercegovinom, smještajući radnju u simultano vrijeme i prostor u kojima se toponimi, događaji i vrijeme u kojima se dešavaju, pretapaju i poistovjećuju bez obzira na geografsku, ili historijsku udaljenost.

Posebna pažnja ovom, drugom dijelu, trilogije posvećena je zamišljenim kontroverzama u
biblijskom tekstu, koje su, prema autorovoj imaginaciji, bosanske krstjane učinile drugačijim
i suprotstavljenim dominirajućem religijskom narativu srednjeg vijeka. Ta različitost bila je
povod nekoliko inkvizicijskih istraga, progona, suđenja i egzekucija viđenijih pripadnika viših
staleža vjerske hijerarhije bosanskih krstjana, najmanje jednog križarskog pohoda pokrenutog od Vatikana, a preko mađarskog kralja i vlastele, te mnoštva sukcesivnih ataka na samu suštinu Bosne i Hercegovine.

'Knjige u nišama' počinje sutra u BKC-u: Ovo je sve što trebate znati o ovogodišnjem Sajmu

'Knjige u nišama' počinje sutra u BKC-u: Ovo je sve što trebate znati o ovogodišnjem Sajmu

"Svakom piscu treba neka velika tema i osobno mislim da su velike teme već odavno zapisane u svetim knjigama i sve su priče uglavnom već ispričane i mi se kao pisci pokušavamo domisliti kako da jednu istu priču ispričamo na različite načine i po tome su osnovi i razlikujemo. Dvije velike teme koje sam ja za sebe odabrao, jedna je Bosna i Hercegovina, a druga je moja vlastita nutrina, moja duhovnost i kroz šest romana koje sam dosad napisao na određeni način identificiram te dvije stvarnosti", dodao je Kukavica.

Roman Otkrivenje predstavljen je petog i posljednjeg dana Sajma “Knjige u nišama” kojeg su organizovali JU Bosanski kulturni centar (BKC) Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije