Objavljena knjiga trojice priznatih stručnjaka: Kako prepoznati savremene sigurnosne rizike?

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena knjiga trojice priznatih stručnjaka: Kako prepoznati savremene sigurnosne rizike?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kako prepoznati savremene sigurnosne rizike?

U izdanju Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva objavljena je koautorska knjiga  "Unutrašnja sigurnost: teorija, praksa i savremeni sigurnosni izazovi" prof. dr. Mirze Smajića, doc. dr. Taiba Spahića i prof. dr. Seada Turčala.

Ovoj knjizi je prethodio dugogodišnji rad i istraživanje uglednih autora.

Doprinos znanosti

Jedan od recezenata, prof. dr. Vlado Azinović, ističe da je ovo vrijedan akademski napor.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

„…Koji sistematizirano i sintetizirano, još jednom podsjeća na važnost razumijevanja torije i prakse unutarnje sigurnosti kao važnog „alata“ za pravovremeno i pouzdano  prepoznavanje suvremenih sigurnosnih rizika, procjenu njihove vjerojatnosti i utjecaja, te poduzimanje odgovarajućih mjera za njihovo suzbijanje“, navodi Azinovć.

Prof. dr. Robert Mikac sa Sveučilišta Zagreb ističe da ova knjiga objašnjava i kako „promatrati i razmišljati o suvremenom svijetu“.

„Autori su interdisciplinarno i izuzetni kvalitetno obradili niz tema koje pobuđuju interes velikog djela stručne i opće  javnosti, te opisali i približili različita procese na smislen i svima razumljiv način.  Knjiga predstavlja doprinos znanosti i širenju znanja koje nam svima nedostaje u ovaj neizvijena i turbulentna vremena“, istakao je Mikac.

Kako prepoznati savremene sigurnosne rizike?
Foto: Privatna arhiva: Kako prepoznati savremene sigurnosne rizike?

Kako primjećuju autori, kraj 20. i prve dvije dekade 21. stoljeća pokazali su eksponencijalno rastuću kompleksnost globalne, nacionalne i unutrašnje sigurnosti.

„Dinamičnost i brzina promjena, obilježene povećanom transnacionalizacijom prijetnji i nejasnim linijama između unutrašnje i međunarodne sigurnosti, zahtijevaju temeljito i sveobuhvatno istraživanje teorije i prakse sigurnosti. Knjiga koju našim čitateljima dajemo na uvid, Unutrašnja sigurnost: teorija, praksa i savremeni sigurnosni izazovi, upravo je vođena motivom da ponudi jedno takvo istraživanje fenomena unutrašnje sigurnosti“, ističe se u uvodu djela koje će sigurno izazvati interes stručne i šire javnosti.

U prvom dijelu knjige autori se upuštaju u teorije sigurnosnih sistema. Istražuju pojam i sadržaj sigurnosti prateći evoluciju od tradicionalnih do savremenih analiza sigurnosti.

„Savremeni svijet, sa svojom zamršenom mrežom međusobno povezanih prijetnji, zahtijevao je pomak od državnocentričnog pristupa prema humanocentričnoj perspektivi sigurnosti. Slijedom toga, dublje istražujemo teorije i modele sekuritizacije, ispitujući njezinu ulogu i utjecaj na međunarodna i globalna sigurnosna okruženja“, naglašeno je.

Fenomen unutrašnje sigurnosti

Drugi dio knjige posvećen je analizi kompleksnosti fenomena unutrašnje sigurnosti. U njemu autori nastoje raščlaniti koncept i temelje sistema nacionalne sigurnosti ispitujući njihove različite komponente. Posvećuju znatnu pažnju prijelazu sa sigurnosti koja je usmjerena na državu na sigurnost koja je usmjerena na ljude. Ovaj dio istraživanja također uključuje detaljnu raspravu o ulozi policije u održavanju i jačanju unutrašnje sigurnosti.

U trećem dijelu knjige analiziraju se savremene prijetnje i rizici za unutrašnju sigurnost. Ovdje je istraženo niz konvencionalnih prijetnji. Prepoznajući transnacionalni karakter savremenih prijetnji, također adresirani su izazovi kao što su terorizam i transnacionalni organizirani kriminal.

 Četvrti dio knjige posvećen je pregledu organizacije sistema unutrašnje sigurnosti u nekoliko zemalja i regija, uključujući Njemačku, Švicarsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju. Ova analiza ima za cilj istaknuti raznolikost i prilagodljivost sigurnosnih sistema različitim geopolitičkim, ekonomskim i socijalnim kontekstima.

U završnom dijelu knjige autori su se usredotočili na specifičnosti sistema unutrašnje sigurnosti u Bosni i Hercegovini.  To uključuje temeljito istraživanje postkonfliktne izgradnje zemlje, analitički okvir njezinog sigurnosnog sistema i ispitivanje njezina modela unutrašnje sigurnosti, uključujući policijske snage, sistem zaštite i spašavanja i obavještajno-sigurnosni aparat.

Adresirali su i sadašnje i buduće sigurnosne prijetnje u Bosni i Hercegovini.

„U konačnici se nadamo da će naši čitatelji steći sveobuhvatno razumijevanje unutrašnje sigurnosti u svim njezinim dimenzijama. Sadržajem koji smo ponudili kroz ispitivanje teorijskih osnova, praktičnih primjena i savremenih izazova sigurnosti nastojimo potaknuti dijalog koji nadilazi disciplinarne granice i izaziva kritičko razmišljanje o jednom od najvažnijih pitanja našeg vremena – sigurnosti“, poručili su autori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije