Sead Turčalo ponovo izabran za dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

2
F. V.
Sead Turčalo ponovo izabran za dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu
Foto: FPN / Sead Turčalo

Vijeće Fakulteta političkih nauka u Sarajevu na sjednici u četvrtak, 22. juna ove godine, izabralo prof. dr. Seada Turčala na novi četverogodišnji mandat, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba sa ovog fakulteta.

Vijeće koje čine nastavnici, predstavnici asistenata, studenata i stručnog osoblja jednoglasno je, sa 45 glasova, podržalo izbor profesora Turčala u novom mandatu koji treba trajati do 2027. godine.

Profesor Turčalo, koji je na dužnost dekana prvi put biran jula 2019. godine, sa saradnicima, šefovima odsjeka i profesorima Fakulteta političkih nauka proteklih godina je značajno unaprijedio rad ove visokoškolske ustanove, etablirajući je na širem međunarodnom nivou. O tome svjedoče brojna gostovanja svjetski poznatih naučnih autoriteta, izdavačka djelatnost, novi centri, kontakti sa institucijama i druge aktivnosti koje su FPN vratile na mjesto koje mu pripada u našem društvu.

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

IDDEEA pozvala općine, banke, službe...: "Više ne trebate građanima tražiti štampane CIPS potvrde!"

Sead Turčalo rođen je 1978. godine u Sarajevu. Diplomski i postdiplomski studij završio je na odsjeku Sigurnosnih i mirovnih studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. U junu 2009. godine odbranio je magistarski rad o temi "Institucionaliziranje međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini" stekavši zvanje magistar nauka odbrane i sigurnosti.Od marta 2005. do februara 2006. godine radio je kao novinar unutarnjopolitičke rubrike bh. političkog dnevnika Dnevni avaz.

Doktorsku disertaciju "Realistička teorija međunarodnih odnosa u interpretaciji kritičke geopolitike" odbranio je 16. juna 2014. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Na istom fakultetu je 1. marta 2006. godine izabran u zvanje asistenta, a nakon toga 2009. godine u višeg asistenta, te 2014. godine u docenta na oblasti sigurnosnih i mirovnih studija.

U februaru 2019. godine izabran je u zvanje vanrednog profesora. U svojstvu nastavnika predaje sljedeće predmete: Geopolitika i Međunarodna sigurnost na prvom ciklusu studija, te Međunarodna zajednica i upravljanje konfliktima i Energetska sigurnost na drugom ciklusu studija. Pored toga angažiran je kao ko-predavač na predmetu Geopolitičke studije suvremenog svijeta na Interdisciplinarnom doktorskom studiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Turčalo: "Jasno se opredijeliti prema integracijama u evropske i strukture Sjevernoatlanskog saveza"

Turčalo: "Jasno se opredijeliti prema integracijama u evropske i strukture Sjevernoatlanskog saveza"

Pohađao je Leadership Academy for Development u organizaciji Center on Democracy, Development, and the Rule of Law Univerziteta u Stanfordu, Fakulteta političkih nauka, Transparency International, Centra za izborne studije i UG Zašto ne, koju vodi prof. Dr. Francis Fukuyama, te program Diploma u islamskim naukama Fakulteta islamskih nauka.

Turčalo je bio angažiran kao konsultant i ekspert niza domaćih i međunarodnih organizacija poput OSCE, IOM (International Organisation for Migration), IRI (International Republican Institute), Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini itd. U svojstvu gostujućeg predavača boravio sa. Na International Institute of Social Studies u Hagu i Univerzitetu Vytautas Magnus u Kaunasu (Litvanija).

Bio je član izvršnog uredništva Godišnjaka Fakulteta političkih nauka. Od 2012. godine bio je glavni urednik časopisa "Sarajevski žurnal za društvena pitanja" kojeg izdaje Fakultet političkih nauka, te izvršni urednik bilingualnog referentnog stručnog časopisa "Demokracija i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi" kojeg izdaje nevladina organizacija "Atlantska inicijativa" iz Sarajeva.

Sead Turčalo: Republika Srpska sprovodi „unutrašnju secesiju“!

Sead Turčalo: Republika Srpska sprovodi „unutrašnju secesiju“!

Od profesionalnih udruženja član je The International Studies Association (Udruženja za međunarodne studije) i The American Political Science Association (Američka asocijacija za političke nauke...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije