Sead Turčalo: Rusija, osim NATO-a, želi blokirati i put BiH ka Europskoj uniji

Radiosarajevo.ba
Sead Turčalo: Rusija, osim NATO-a, želi blokirati i put BiH ka Europskoj uniji
FOTO: Arhiv / Sead Turčalo

Nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik za “Ruski reporter” izjavio da je daleko od realnosti mogućnost da Bosna i Hercegovna uvede sankcije Rusiji, te da bi on odbio članstvo u Evropskoj uniji, ako bi to bio uvjet ulaska u Uniju, postalo je očigledno da Moskva želi našu zemlju blokirati ne samo na putu prema NATO-u, već i Briselu.

Piše: Faruk Vele

Na to već neko vrijeme upozorava i dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo.

"Ono što, pak, primarno stoji iza ovako snažnog otpora nastavku NATO integracija Bosne i Hercegovine je činjenica da Rusija, nakon Crne Gore i Makedonije, želi da zadrži BiH izvan, ne samo NATO-a, nego obje komponente euroatlantskih integracija. Oponiranje Rusije i eurounijskim integracijama će postati očevidnije kada Bosna i Hercegovina počne sa prvim konkretnim ispunjavanjem zahtjeva iz mišljenja Evropske komisije", rekao je Turčalo za Radiosarajevo.ba.

Komšić o izjavama Dodika za ruske medije: Takav mazohizam već dugo nisam vidio

Prema njemu, otpor slanju ANP-a je implicitno i otpor eurounijskim integracijama.

"Ako pogledamo Godišnji nacionalni plan, onda se jasno može vidjeti da on ne pokriva samo odbranu i sigurnost, nego i političke, ekonomske i pravne aspekte koje u potpunosti konvergiraju i zahtjevima koje ćemo susretati u nastavku eurounijskih integracija. Godišnji nacionalni plan je na određen način i mehanizam na osnovu kojeg NATO procjenjuje i našu pripremljenost, kapacitet i spremnost za članstvo. Ispunjavanjem elemenata iz Godišnjeg nacionalnog plana Bosna i Hercegovina bi postepeno ispunjavala i većinu obaveza i zahtjeva iznesenih u mišljenju Europske komisije o aplikaciji za kandidatski status", smatra Turčalo.

Podsjetimo, Dodik je izjavio i da je ruska pozicija prema BiH principijelna, da Moskva poštuje međunarodno pravo, što RS daje određenu sigurnost, pošto Zapad stalno krši međunarodno pravo.

Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin dobro razumije situaciju u BiH, čak detaljno, na čemu mu je zahvalan, dodajući da očekuje da će sljedeći susret s Putinom biti uskoro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije