COBISS dani 2024: Integracija biblioteka u digitalno doba kroz međunarodnu saradnju

0
Fena
COBISS dani 2024: Integracija biblioteka u digitalno doba kroz međunarodnu saradnju
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / U COBISS.BH uključene 73 biblioteke

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine u saradnji sa Institutom informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM) u Sarajevu je organizirala konferenciju Kooperativnog online bibliografskog sistema i servisa pod nazivom “COBISS dani 2024” .

Eminentni skup profesora, stručnjaka, gostiju pozdravio je direktor NUB BiH Ismet Ovčina. Podsjetio je da bh. biblioteke učestvuju u sistemu COBISS od 1988. godine. Od 1998. godine COBISS je ponovo prihvaćen od svih javnih univerziteta i brojnih biblioteka iz BiH. Te godine osnovan je i COBISS centar, čiju je ulogu 2005. godine preuzela Virtualna biblioteka BiH.

"Danas je u sistem COBISS.BH uključene 73 biblioteke, među kojima su nacionalna, javne, fakultetske i specijalne biblioteke, od kojih su najbrojnije članice Univerziteta u Sarajevu. Osnovna misija COBISS sistema jeste automatizacija svih procesa rada u bibliotekama kao uslova i zahtjeva savremenih bibliotečkih tokova. Kroz ovaj sistem, omogućena je standardizirana i uzajamna obrada bibliotečke građe, ujednačeno vođenje kataloga i bibliografija, te računalna i komunikacijska povezanost biblioteka", istakao je Ovčina.

Komšije uvode vojni rok: Evo šta će biti s onima koji odbiju obuku

Komšije uvode vojni rok: Evo šta će biti s onima koji odbiju obuku

Po riječima rektora UNSA Rifata Škrijelja, implementacija COBISS sistema na UNSA donijela je značajne prednosti uključujući bolju organizaciju i pristup informacijama.

"Od 28 biblioteka, čak 27 su postale članice tog sistema, što svjedoči o uspješnosti i korisnosti COBISS-a. Ovaj integralni sistem ne samo da poboljšava dostupnost informacija, već i omogućava lakše upravljanje bibliotečkim fondovima", kazao je Škrijelj.

Pored COBISS-a, dodao je, značajan korak naprijed predstavlja i implementacija Informacionog sistema o istraživačkoj djelatnosti u BiH, ECRIS BiH.

U COBISS.BH uključene 73 biblioteke
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: U COBISS.BH uključene 73 biblioteke

"U zadnjih godinu dana, UNSA je unio 501 novi profil istraživača i ažurirao više od 600 postojećih profila koji su afilijacijom vezani za UNSA", naglasio je Škrijelj.

COBISS povezuje 1.500 biblioteka u osam država: Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Albanija, Kosovo.

Koordinator mreže COBISS net Davor Bračko iz Maribora pojasnio je ulogu nacionalnih biblioteka u sistemu COBISS, te kazao da je to uzajamni katalog svih bibliografskih zajednica koje bilioteke u tim državama imaju.

Svaka država, biblioteka, koja je uključena u COBISS net mrežu, kada dobijaju knjige, disertacije, magazine itd, one prave bibliografski zapis. Biblioteka koja prva primi knjigu, ona radi bibliografski zapis, pohrani ga u uzajamni katalog iz kojeg ga može svih 1.500 biblioteka preuzeti.

"Dodatna vrijednost COBISS-a, naglašava on, je da studenti naprimjer, u potrazi za nekom knjigom, stručnom literaturom, imaju pristupa COBISS-u. Dovoljno je samo da ukucaju traženi pojam, napr. Sarajevo i tu će naći sve biblioteke koje su u tom gradu ili državi i mogu besplatno pristupiti biliotečkom fondu", naglasio je Bračko.

Korisnikom COBISS-a, dodao je, može se postati još od polaska u vrtić, pa dalje tokom čitavog školovanja, što je izvrsnost COBISS-a jer tako mogu imati lakši i brži pristup potrebnim zadaćama, diplomskim radovima, disertacijama itd.

U sklopu manifestacije "COBISS dani 2024” otvorena je i Izložba "Bosanskohercegovačka nacionalna bibliografija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije