Ministarstvo kulture i sporta KS: Nadamo se da neće doći do zatvaranja Nacionalne biblioteke BiH

5
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo kulture i sporta KS: Nadamo se da neće doći do zatvaranja Nacionalne biblioteke BiH
Foto: FENA / NUB BiH

Nakon što je Nacionalna biblioteka Bosne i Hercegovine najavila zatvaranje zbog finansijske situacije, oglasili su se iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo te su izrazili potpuno razumijevanje za trenutnu situaciju u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

"Želimo istaknuti da smo uložili značajne napore u osiguranju stabilnosti i podrške institucijama kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Ministarstvo kulture i sporta KS je od momenta stupanja na snagu Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina, obezbijedilo plate za uposlene u pet institucija kulture, koje se sufinansiraju putem resora - Historijski muzej BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH", navodi se u saopćenju. 

Iz Ministarstva su posebno naglasili da prema članu 5. Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina ('Službene novine Kantona Sarajevo' 17/24), Kanton Sarajevo će putem resora Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS sufinansirati rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.
 
Napomenuli su da Ministarstvo kulture i sporta KS kontinuirano pruža finansijsku podršku NUBBiH kroz različite projekte, uključujući projekte koji su odobreni za 2024. godinu.
 
Naime, Biblioteka je aplicirala na Javni poziv za predlaganje projekata kulture radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta KS za 2024., a u kojem su odobrena tražena sredstva u cijelosti za projekte "Podrška redovnom radu Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH" i "Podrška izdavačkoj djelatnosti Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH".

Nevrijeme pogodilo BiH: Pogledajte snimak jakog pljuska i vjetra

Nevrijeme pogodilo BiH: Pogledajte snimak jakog pljuska i vjetra

"Unatoč našim naporima, svjesni smo da su institucije kulture Bosne i Hercegovine i dalje suočene s brojnim izazovima. Shodno tome apelujemo na sve nadležne institucije u Federaciji BiH da razmotre mogućnosti za povećanje grant sredstava i dodatnu finansijsku podršku kako bi Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i druge važne institucije kulture mogle nastaviti svoj rad", poručili su iz Ministarstva.

U saopćenju su podsjetilida NUBBiH već više od sedam decenija čuva i promoviše bogato kulturno naslijeđe BiH, igrajući ključnu ulogu u očuvanju kulturno-historijskog identiteta naše zemlje.

"Iskreno se nadamo da će se finansijska situacija riješiti na zadovoljavajući način, te da će uposlenici NUBBiH imati osigurane elementarne uslove za svoj rad, čime se izbjegava mogućnost njenog zatvaranja", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije