Šta će biti sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH?

0
Radiosarajevo.ba
Šta će biti sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH?
Foto: Printscreen / NUB BiH

Radnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, najavili su za 25. august zatvaranje te institucije kulture, ako hitno ne budu poduzeti konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja. Nepovoljno finansijsko stanje, kako navode u saopštenju za javnost, onemogućava normalno funkcionisanje te institucije koja je jedna od sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Specijalne zbirke, ove biblioteke su nacionalni spomenik države BiH.

Vlada Kantona Sarajevo ranije ove godine je usvojila Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina, koji je trebao omogućiti makar privremeno rješenje finansiranja. Kako su već neko vrijeme u nadležnosti Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, ovo ministarstvo im je dodijelilo novac koji su dobijali i ranije - 220.000 KM. Taj novac nije dovoljan ni za plate.

Ismet Ovčina, direktor NUBBiH

Ukrajina: Pogledajte kako Ukrajinci u civilnoj odjeći gađaju ruske leteće objekte

Ukrajina: Pogledajte kako Ukrajinci u civilnoj odjeći gađaju ruske leteće objekte

"Nama je rečeno, resorna ministrica, imate toliko u budžetu, ja vam sad dajem toliko, ostala je neka mogućnost ako bude rebalansa, da se možda to poveća, ali sa aspekta trenutka, mi ovaj zakon nismo ništa osjetili u konkretnoj stvarnosti".

Zatvaranje NUB BiH ugrozilo bi rad drugih biblioteka BiH. Iz Društva bibliotekara FBiH napominju da bi gašenje NUB BiH prouzročilo i ogromne probleme vezane uz katalogizaciju u većini biblioteka naše države, jer bi se obustavom rada ove, zaustavio rad i svih članica u FBiH - njih 73.

Azra Smajić Gačević, rukovoditeljica virtuelne biblioteke BiH

Nacionalna biblioteka BiH najavila zatvaranje: Razlog - finansijska situacija

Nacionalna biblioteka BiH najavila zatvaranje: Razlog - finansijska situacija

"Budući da je COBIS kao takav ustvari uzajamni online katalog, odnosno kooperativni bibliografski bibliotečki sistem i servisi u BiH, Kada bi NUBBiH zatvorila svoja vrata, jednostavno sve te biblioteke više ne bi imale mogućnost da reade u sistemu. Negdje bismo bili prinuđeni da nastavimo raditi pješke kao što je bilo, a jako veliki broj jedinica, skoro 600.000 jedinica je unešeno u naš sistem".

NUBBiH je jedina institucija u BiH koja u svojoj misiji ima ulogu da distribuira bh. produkciju u inostranstvo, a na osnovu čega druge institucije kulture i nauke u svijetu imaju uvid u naša naučna i kulturna istraživanja, piše BHRT.

Nina Bunjevac Salkić, predsjednica Društva bibliotekara Federacije BiH

"To je prije svega problem za našu akademsku zajednicu, da biste napredovali u zvanjima, da biste na kraju krajeva objavili vaš naučni rad, morate ga objaviti, a možete ga objaviti samo ako ste dobili tu katalogizaciju i publikaciju koja je na kraju krajeva uputa i za sve druge korisnike u svijetu koji bi možda citirali to djelo, gdje da ga pronađu".

Svoja vrata ćemo, nažalost, morati zatvoriti na simboličan datum, 25. augusta, dana kad su 1992. godine gorjele knjige, dan kad je zapaljena biblioteka u zgradi Vijećnice, poručuju iz ove institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije