"Spaljivanje knjiga" u 21. stoljeću: Hitno naći rješenje za opstanak NUB BiH!

0
Radiosarajevo.ba
"Spaljivanje knjiga" u 21. stoljeću: Hitno naći rješenje za opstanak NUB BiH!
Foto: RSE / Nacionalna i univerzitetska biblioteka

Iz medija saznajemo da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine pred
zatvaranjem i ovim putem izražavamo našu ogromnu zabrinutost u vezi s tim, saopćeno je danas iz Službe za izdavačku djelatnost, biblioteku i informisanje Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Pored suosjećanja s kolegama koji mjesecima ne primaju plaću, istakli su, da ne spominjemo višegodišnju agoniju neizvjesnog i finansiranja ad hoc kroz koju ova institucija prolazi, ipak vršeći neumorno i odgovorno sve poslove za koje je jedna nacionalna biblioteka zadužena, kao što su čuvanje baštine, izdavaštvo, usluge pretraživanja, izrade bibliografija, od općih do onih pojedinih autora, koje su neophodne za izbore u zvanja, uz katalogizaciju i opise publikacija, želimo naročito
skrenuti pažnju na važnost i neophodnost Ureda za CIP i ISBN.

"Naime, pitamo se jesu li javnost i nadležni svjesni činjenice da, nakon zatvaranja ove službe, mi automatski gubimo mogućnost legalnog izdavanja knjiga. S obzirom na to da je glavni 'proizvod' Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, kao i većine institucija koje se bave prvenstveno humanističkim i društvenim, ali i ostalim naukama, upravo knjiga, opravdano smo zabrinuti zbog scenarija koji nam slijedi.

Vaskovića isprovocirala Dodikova političarka: Narod na rubu beznađa, a na njoj torbica od 2.620 $

Vaskovića isprovocirala Dodikova političarka: Narod na rubu beznađa, a na njoj torbica od 2.620 $

Jer, u nemogućnosti dobijanja ISBN-a, ako i izdamo neku publikaciju, ona ostaje osuđena na granice Bosne i Hercegovine, jer već u susjednoj Hrvatskoj s granice vraćaju knjige koje nemaju ISBN, ne želeći da ih carine.

Da ne spominjemo potpuno gubljenje ionako slabe kontrole kvaliteta koju ova služba provodi (neophodnost postojanja dva meritorna recenzenta da bi publikacija bila kvalificirana kao naučna), čime naši radovi postaju bezvrijedni i praktično nevidljivi u međunarodnim razmjerama. A šta je s udžbenicima, priručnicima i ostalom stručnom literaturom neophodnom za obrazovni proces?", navode iz ovog instituta.

Šta će biti sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH?

Šta će biti sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH?

Stoga, zaključili su u saopćenju, apelujemo na nadležne institucije da hitno pronađu rješenje za opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, kako ne bismo potonuli u srednjovjekovni naučni i stručni mrak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije