Ministarski sastanak: Šta je osnovni problem u poslovanju i radu NUB-a BiH?

0
FENA
Ministarski sastanak: Šta je osnovni problem u poslovanju i radu NUB-a BiH?
Foto: Press KS / Ministarski sastanak o problemu finansiranja NUBBiH

Aktuelni problemi u vezi rada i finansiranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) Bosne i Hercegovine okupili su u četvrtak, 25. jula, na zajedničkom sastanaku, na inicijativu ministrice obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Adne Mesihović, predstavnike svih nivoa vlasti u BiH. 

Uz domaćine, premijera KS Nihada Uka, ministricu Mesihović te ministra kulture i sporta Kenana Magodu, pozivu se odazvala i federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, kao i ministrica kulture i sporta FBiH Sanja Vlaisavljević. Državno ministarstvo civilnih poslova predstavljao je pomoćnik ministrice Suad Džafić, a u ime NUB-a BiH bili su tu direktor biblioteke Ismet Ovčina, kao i predstavnik Vijeća uposlenih ove institucije.

"Zadovoljstvo mi je da vidim sinergiju i iskrenu želju svih nivoa vlasti da se riješi problem NUB-a BiH ali i ostalih državnih institucija kulture. Smatram da smo na dobrom putu da ove institucije napokon počnu da misle o unapređenju rada i usluga, a ne samo o pukom preživljavanju", izjavio je premijer Uk. 

Nesreća kod Štrbačkog buka: Mladić pao niz liticu, hitno prevezen u bolnicu

Nesreća kod Štrbačkog buka: Mladić pao niz liticu, hitno prevezen u bolnicu

Ministrica Mesihović je već ranije najavila ovaj sastanak i inicijativu koja je otišla uime njenog ministarstva kako bi se razgovaralo o iznalaženju rješenja za izazove s kojima se suočavaju zaposleni u NUB-u BiH.

Na sastanku je razgovarano o Zakonu o sufinansiranju institucija kulture čiji je osnivač država BiH, koji je donesen u aprilu 2024. godine. 

Govoreći o spomenutom zakonu, a za koje je zbog njihovog neriješenog dugogodišnjeg statusa Kanton Sarajevo preuzeo sufinansiranje rada u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, ministrica Mesihović je istakla da je ministarstvo na čijem je čelu ispoštovalo obavezu sufinansiranja, te da je ove godine sufinansiralo ovu instituciju prema raspoloživim sredstvima u Budžetu Kantona Sarajevo za 2024. godinu u iznosu od 220.000 KM.

"Kao ministrica koja je imenovana u novembru prošle godine, nisam učestvovala u izradi Prijedloga i Nacrta Budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu, a Zakon se u međuvremenu počeo primjenjivati. Zakon nam je dao pravnu osnovu za dodjelu sredstava za isplatu iznosa za sufinansiranje, što ranije nije bio slučaj. Danas smo dobili mnogo informacija koje su nam dale jasnu sliku šta je osnovni problem u poslovanju i radu NUB-a. Loše poslovanje i loša upravljačka struktura prepoznati su kao osnovni problem i uzrok stanja u kome se trenutno nalazi NUB", naglasila je tim prilikom ministrica Mesihović.  

Istakla je i problem netransparentnosti rada direktora kao i netransparentnost prema institucijama koje godinama sufinansiraju rad NUB-a BiH. 

Kako je istaknuto na sastanku, nedostaje tačna informacija o ukupnim dodijeljenim sredstvima, u koju svrhu su trošena i kako je došlo do situacije da nedostaju sredstva za plate uposlenika.

Sumirajući prezentirane iznose, procijenjeno je da bi dodijeljena sredstva sa svih nivoa vlasti u prethodnim godinama morala biti dovoljna za normalan rad ove institucije.

"Kada se Vijeće zaposlenika uključi u procese promjene trenutnog menadžmenta, te kada se naprave uvidi u prihode i rashode institucije, prema obećanjima svih, uložit će se dodatni napori da se trenutna situacija interventno prebrodi, te napravi plan kako djelovati dalje", istakla je Mesihović.

Ministar Magoda je sa sastanka poslao zajedničku poruku zaposlenim u svim institucijama, da pomaganje NUB-u sa svih nivoa vlasti nikada nije bilo upitno i neće izostati.

"Mi smo taoci lošeg menadžmenta, koji se skriva kada upire prstom u nas. Zbog lošeg menadžmenta zaposlenici su spriječeni da imaju plate za april, maj i juni jer apliciranje direktora Ovčine za sredstva ovog ministarstva nisu bila dostatna za njihove plate. Zaposlenici to trebaju da znaju, jer niko više ne želi trpjeti teror direktora koji su već odavno trebali biti u penziji", poručio je ministar Magoda.

Ministrica Duraković se složila da je najveći problem NUB-a upravo direktor Ismet Ovčina koji je u nekoliko prethodnih godina djelovao vrlo netransparentno, ne opravdavajući velika sredstva koja su stizala na adresu ove institucije.

"Čak su nam neka upućena sredstva vraćena u Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, nekih 190.000 KM jer ih nesposobni menadžment nije uspio namjenski iskoristiti. Mi smo apsolutno na strani uposlenika, potrudit ćemo se da zajedno pronađemo trajno rješenje. Potrebno nam je uključenje svih instanci. Naša intencija je da se pozabavimo promjenom rukovodećih struktura svih sedam institucija nauke i kulture koje su na državnom nivou. Ideja je da kao federalna Vlada kroz neki lex specialis zakon riješi pitanje sufinansiranja, tj. isplate plaća uposlenim, ali da država i dalje ima ingerenciju imenovanja upravljačkih struktura. To je dugotrajan proces, ali imamo pravac kojim bi trebali dalje ići. Pozivam uposlenike da naprave uvid u sva dosadašnja poslovanja, da sami djeluju u svrhu očuvanja svoje institucije, a da direktor Ovčina konačno ode u penziju, što je već trebao učiniti prije godinu i po", poručila je ministrica Duraković.

Zadovoljstvo jedinstvenim stavom svih ministara po ovom pitanju iskazala je i ministrica kulture i sporta FBiH Sanja Vlaisavljević.

Federalne i kantonalne vlasti traže smjenu Ismeta Ovčine: 'Doveo Nacionalnu biblioteku do propasti'

Federalne i kantonalne vlasti traže smjenu Ismeta Ovčine: 'Doveo Nacionalnu biblioteku do propasti'

"Predstavnik Vijeća djelatnika nam je danas rekao da je njihov prvi zahtjev promjena upravljačke strukture ove institucije. Takav stav jasno ukazuje gdje leži problem. Kao ministri, mi smo u stalnoj komunikaciji, vrlo pedantno pratimo priliv sredstava u ovu instituciju. Problem se pojavio zbog vrlo sumnjivih pravdanja sredstava, u ovoj i još u nekim institucijama. Zato sam uvjerena da će upravo ovi problemi koji se adresiraju nama biti riješeni jer smo sigurni da su dostavljena sredstva dostatna ne samo za plaće nego i za neke druge troškove. Problemi kojima se manipulira u javnosti upravo dolaze iz institucija gdje su čelni ljudi trebali biti umirovljeni. To je jasna poruka i djelatnicima koji su kolateralna šteta aktualnog menadžmenta. Znamo gdje je ključni problem i gdje tražiti rješenje", istakla je u obraćanju ministrica Vlaisavljević.

Zajedničkim očitovanjem, ministri su poslali jasnu poruku, a to je da sva ministarstva redovno komuniciraju i sarađuju kada je u pitanje praćenje rada i održivosti kulturnih institucija, u skladu s svojim nadležnostima i da uposlenici NUB-a BiH imaju potpunu podršku da pokrenu sve potrebne procedure da se riješi osnovni problem, a to je netransparentan rad upravljačkih struktura NUB-a BiH. 

Radnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH okupili su se danas na protestnom skupu pred zgradom ove institucije u Kampusu Univerziteta u Sarajevu te su još jednom zatražili od direktora da podnese ostavku i ode u penziju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije