Ismet Ovčina: Doživio sam neshvatljive optužbe. Učinit ću sve da ne dođe do zatvaranja NUB BiH

2
FENA
Ismet Ovčina: Doživio sam neshvatljive optužbe. Učinit ću sve da ne dođe do zatvaranja NUB BiH
Foto: Kolaž / NUB BiH, Ismet Ovčina

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH) Ismet Ovčina naglasio je u saopćenju za javnost da će učiniti sve da ne dođe do zatvaranja, a nosioce vlasti raznih nivoa pozvao je da učine napore da bi bile isplaćene zaostale plate radnicima te biblioteke.

"Doživio sam neshvatljive i neosnovane optužbe na jučerašnjem sastanku sa premijerom KS Nihadom Ukom, federalnim ministricama Jasnom Duraković i Sanjom Vlaisavljević, ministrima u Vladi KS Adnom Mesihović i Kenanom Magodom te pomoćnikom ministrice civilnih poslova BiH Suvadom Džafićem. Optužbe su ponajviše usmjerene na nesavjesno vođenje institucije NUBBiH i netransparentno trošenje sredstava. Međutim, pod punom moralnom odgovornošću tvrdim da su sva sredstva koja su došla u Biblioteku u potpunosti pravdana finansijerima i za to postoje jasni dokazi", naveo je.

Ovčina naglašava 'mojom zaslugom i zaslugom nekolicine saradnika, Biblioteka u mome mandatu poslovala je pozitivno, što se vidi iz završnih računa predatih nadležnim organima'.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

"Što se tiče moga penzionisanja, ja sam se odavno obraćao nadležnim institucijama da me razriješe dužnosti, ali su se nadležni po tom pitanju proglasili nenadležnima. Također sam i u proteklom periodu preduzeo aktivnosti povodom moga penzionisanja, s namjerom da sam sebe pošaljem u penziju, ali ističem da to ne činim pod pritiskom, već svojevoljno i sukladno uslovima koje imam za starosnu penziju. Ključno pitanje jeste, kome predati 'ključeve' odnosno ko će imenovati novog direktora kad NUBBiH, kao i ostalih sedam institucija kulture od značaja za BiH, nema upravni odbor. Za to nije kriv Ismet Ovčina, već osnivač (Ministarstvo civilnih poslova BiH).

Spočitavano nam je, također, što za neke projekte nismo tražili veća sredstva (sastanku su uime Biblioteke prisustvovali Aldin Huskić, predsjednik Uposlenika NUBBiH i Ismet Ovčina, direktor NUBBiH). Kako da tražimo, ako ih ne možemo pravdati? Kako da tražimo ako ih ne možemo realizirati, jer radnici nemaju platu? Biblioteci se spočitava što je vratila sredstva za projekt 'Nabavka specijalnih skenera za digitalizaciju bibliotečke građe za potrebe univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH- Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke', za 2023. godinu, u iznosu od 186.000 KM, iako znaju da NUBBiH nema zakonsko uporište provođenja javnih nabavki. O tome smo obavili razgovor s nadležnim, Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i dogovorili da vratimo navedena sredstva", ističe Ovčina.

Uposlenici NUB BiH traže ostavku Ovčine: Rješenje je spremno, ali direktor "sakrio pečat"

Uposlenici NUB BiH traže ostavku Ovčine: Rješenje je spremno, ali direktor "sakrio pečat"

U saopćenju navodi i 'nepravedno sam okrivljen i po pitanju (ne)rješavanja pravnog statusa NUBBiH, iako svi dobro znaju da status ne može riješiti Biblioteka, ni direktor, već nivoi vlasti'.

"Ali moram reći da podržavam ministricu Duraković, u njenoj izjavi, da će se zalagati za donošenje lex specialis zakona na nivou Federacije BiH, po kojem bi se riješilo finansiranje plata radnicima, dok država BiH ne preuzme osnivačka prava i riješi status NUBBiH i ostalih institucija kulture od značaja za BiH. Žao mi je da, prisutnim predstavnicima vlasti, na tom sastanku nije bio fokus na iznalasku načina da pomognu Biblioteci, već na direktorovom odlasku. Moguće je da su nekima zasmetala priznanja, koja je NUBBiH neki dan poslala vlastima kao uvid u naše rezultate i aktivnosti u razvoju kulture, obrazovanja i nauke. Možda im je zasmetalo i pismo podrške NUBBiH-u krovne bibliotečke asocijacije u Evropi CENL-a", navodi.

Ovčina na kraju saopćenja za javnost ističe 'potresen sam poslije nevjerovatnih napada na mene, od kantonalnih i federalnih ministara i ministrica i odbijam njihove napade s indignacijom'.

"Čini se da im je bilo važnije prebaciti odgovornost na nekoga zbog ovakvog stanja u kojem se našla Biblioteka, a ne riješiti problem finansiranja i isplate zaostalih plata. Pozivam ih da učine napore i isplate, zaostale zasluženo zarađene, plate radnicima. Ja ću učinit sve da ne dođe do zatvaranja NUBBiH. Poslije toga ću na godišnji odmor te potom i u penziju", naglasio je u saopćenju za javnost direktor NUBBiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije