Vlada odobrila preraspodjelu: Potpredsjedniku FBiH nedostaje novca za plaće

2
Radiosarajevo.ba
Vlada odobrila preraspodjelu: Potpredsjedniku FBiH nedostaje novca za plaće
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila informaciju o epidemiološkoj situaciji u ustanovama socijalne zaštite, te donijela nekoliko zaključaka o obraćanju kantonalnim vladama.

Tako će Federalno ministarstvo zdravstva pripremiti akt obraćanja Vlade FBiH vladama kantona u kojem će se tražiti intenzivnije postupanje kriznih štabova, s ciljem poduzimanja i restriktivnijih mjera ako se ocijeni da su potrebne, posebno u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju ranjivu populaciju.

Bit će pripremljen akt obraćanja Vlade FBiH vladama kantona u kojem će tražiti pojačan nadzor svih inspekcija i uprava policija radi kontrole provođenja mjera, te preduzimanja mjera protiv prekršioca. 

"Također, bit će pripremljen akt obraćanja Vlade Federacije BiH kojim će biti upućen zahtjev vladama kantona da svim poslovnim subjektima u FBiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području kantona nalože striktno postupanje po naredbama kriznih štabova", saopćeno je nakon današnje hitne, telefonski održane, sjednice Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo zdravstva obratiti će se svim kliničkim centrima da, u skladu sa  mogućnostima, pruže pomoć pri testiranju uposlenika i korisnika ustanova socijalne zaštite.

Istovremeno je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavezano da sačini procjenu potrebnih sredstava za nabavku osnovne zaštitne opreme i medicinskih sredstava za ustanove sociojalne zaštite.

Vlada FBiH je danas odlučila i o preraspodjeli 153.300 KM iz budžeta i to od Porezne uprave FBiH na Ured potpredsjednika FBiH i Gender centar FBiH.

"U obrazloženju je navedeno da su se Ured potpredsjednika FBiH i Gender centar FBiH obratili Federalnom ministarstvu finansija za obezbjeđenje nedostajućih sredstava za isplatu bruto plaća i naknada troškova zaposlenih i doprinosa poslodavca do kraja ove godine, na osnovu čega je Federalno ministarstvo finansija pripremilo prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava", saopćeno je iz Vlade.

Također, Vlada FBiH je, zbog isteka mandata, dala saglasnost za razrješenje članova Nadzornog odbora Željeznica Federacije BiH, i imenovanje vršioca dužnosti u ovom tijelu i to Jadranka Stojkića, Nisveta Mujanovića, Dalfine Bošnjak, Ibrice Čevre, Jasmine Hadžić i Vanje Pirgić.

Zbog isteka mandata data je saglasnost i za razrješenje direktora Nacionalnog parka "Una" i imenovanje Amarilda Mulića za vršioca dužnosti direktora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije