Novi gasovod prioritet za FBiH: Vlada utvrdila Nacrt zakona o Južnoj interkonekciji

0
Radiosarajevo.ba
Novi gasovod prioritet za FBiH: Vlada utvrdila Nacrt zakona o Južnoj interkonekciji
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, za koji je već urađen idejni projekat i jedan je od prioriteta FBiH.

Donesenim zakonom se uređuju pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje ovog gasovoda na pravcu Zagvozd (Hrvatska) - Posušje - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar.

Kako smo ranije pisali, izgradnja plinovoda i svih pripadajućih objekata, te njegovo puštanje u pogon, planirani su za četvrti kvartal 2024. godine

"Projekt uključuje infrastrukturu, tačku interkonekcije, investitora, način finansiranja, javni interes i provedbu eksproprijacije nekretnina, korištenje zemljišta, upravne postupke izdavanja dozvola i uključenost vlada kantona, nadležnih ministarstava i drugih organa uprave, institucija i privrednih društava i druga pitanja od značaja za njegovu realizaciju", navedeno je u saopćenju nakon današnje sjednice Vlade FBiH održane u Sarajevu.

Koordinate tačke spoja transportnih sistema bit će definirane posebnim sporazumom između BH-Gasa i firme Plinacro iz Hrvatske, a taj sporazum je dio Međudržavnog sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji ovog gasovoda.

Investitor je BH-Gas, kada je u pitanju dio u FBiH, a projekat će biti finansiran iz kreditnih zaduženja i grantova, te vlastitim sredstvima investitora.

"Utvrđenim zakonskim rješenjem je utvrđen i javni interes za izgradnju gasovoda u svrhu eksproprijacije, nepotpune eksproprijacije i privremenog zauzimanja nekretnina potrebnih za izgradnju, upravljanje i održavanje njegove infrastrukture", istaknuto je nakon sjednice Vlade FBiH.

Donošenje ovog zakona je obrazloženo činjenicama da se Federacija BiH prirodnim gasom trenutno snabdijeva samo iz jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni gasovod koji prelazi granicu Srbije i BiH u mjestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika.

"Osim činjenice da je Federacija BiH ovisna o samo jednom izvoru i pravcu snabdijevanja, postojeći gasovod, koji je izgrađen 1979. godine, karakterizira zastarjelost te velika opterećenost tokom zimskih perioda kada je potrošnja gasa najveća.

Stoga je izgradnja nove gasne interkonekcije prepoznata kao projekt od najvećeg prioriteta za Federaciju BiH", navedeno je u saopćenju Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije