Borba protiv korone / Vlada KS donijela Akcioni plan provedbe skupštinskih zaključaka

28. 09. 2020. u 11:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Akcioni plan provedbe zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo, u vezi sa Informacijom o poduzetim mjerama i prijedlozima mjera za suzbijanje širenja koronavirusa koja je razmatrana na skupštinskom zasjedanju 25. augusta ove godine.

Akcioni plan je, zaključkom Vlade, donesen na današnjem nastavku 31. sjednice, a nakon što je Ministarstvo zdravstva KS u saradnji sa Kriznim štabom za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom i Naučnim savjetodavnim tijelom ovog resornog ministarstva, kao i nadležnim javnim zdravstvenim ustanovama i institucijama, pripremilo i dostavilo Vladi KS konačan tekst ovog plana, sa detaljnim prijedlogom neophodnih mjera i aktivnosti po kojim će se postupati s ciljem unapređenja stanja u oblasti borbe protiv epidemije koronavirusa.

U 16 tačaka pojedinačno detaljno su opisani koraci implementacije skupštinskih zaključaka, sa načinom implementacije i odgovornim institucijama, te vremenskim i finansijskim okvirom za njihovu implementaciju.

Akcioni plan stupa na snagu danom donošenja i bit će dostavljen Skupštini informativno.

Jedna od tački je ona kojom se Vlada KS-a i Ministarstvo zdravstva KS-a obavezuju da formiraju koordinaciono tijelo, sastavljeno od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja koje bi ponudilo preporuke i neophodne mjere u očuvanju mentalnog zdravlja.

Vlada i Ministarstvo se također obavezuju da obezbijede potrebne
uslove za unapređenje primarne zdravstvene usluge.

Pod tim se misli na unapređenje postojećih call centara za komunikaciju sa pacijentima, angažovanje mobilnih timova za tretman i praćenje COVID pozitivnih pacijenata, angažiranje svih raspoloživih medicinskih i laboratorijskih kapaciteta s ciljem uspostavljanja sistema prikupljanja i testiranja uzoraka.

Jasno definisanje protokola postupka od prvog javljanja pacijenta u COVID-ambulantu također je jedna od tački.

Također se Ministarstvu zdravstva i Kriznom štabu nalaže da sačine stepenovani Krizni plan o postupanju u odnosu na moguću epidemiološku situaciju i broj oboljelih i o istom upoznaju sve relevantne subjekte.

Ostatak Akcionog plana možete pogledati ovdje.

NEMA KOMENTARA