Vlada KS prvi put donijela plan upravljanja Zaštićenim pejzažom Bentbaša

Radiosarajevo.ba
Vlada KS prvi put donijela plan upravljanja Zaštićenim pejzažom Bentbaša
A. K. / Radiosarajevo.ba / Bentbaša

Vlada Kantona Sarajevo je na nastavku sjednice održane 30. jula ove godine donijela Plan upravljanja Zaštićenim pejzažem "Bentbaša" za period 2020.-2030. godine.

Radi se o upravljačkom dokumentu koji je prvi put donesen za ovo zaštićeno prirodno područje, a za koje je prethodno Skupština Kantona Sarajevo 2017. godine donijela propis o zaštiti, odnosno Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža ''Bentbaša'', saopćeno je iz KS.

Plan upravljanja zaštićenim područjem obavezan je planski dokument koji se, uz Prostorni plan područja posebnog obilježja, donosi za zaštićena prirodna područja, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode FBiH. Prema članu 155. ovog Zakona, plan upravljanja sadrži, između ostalog, ciljeve i politiku upravljanja, smjernice zaštite i održivog razvoja zaštićenog područja, kao i razvoj dopuštenih djelatnosti, te načine i izvore finansiranja njegove realizacije.

Na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, donijela je Vlada Kantona Sarajevo ovaj plan na period od 10 godina, s tim što će se nakon što protekne period od pet godina analizirati njegovo provođenje, te će se po potrebi obaviti revizija. Inače, Plan nije statičan dokument i on je stalno otvoren za nadogradnju u svrhu postizanja osnovnih ciljeva, a to su usmjeravanje i kontrola korištenja prirodnih dobara, izvođenje zaštite, kao i održivo upravljanje prostorom zaštićenog pejzaža.

Iz resornog ministarstva ističu kako je izrada ovog dokumenta prošla kroz nekoliko faza koje su podrazumijevale teorijska i terenska istraživanja, fazu kvantitativno-kvalitativne analize, fazu definisanja dugoročne vizije, učešće javnosti, utvrđivanje problematike, politika, ciljeva i aktivnosti, određivanje mjera upravljanja, te izradu akcionih planova, kao i organizaciju ukupno četiri radionice za ključne zainteresirane strane. Dakle, Plan je pripremljen u okviru šire diskusije više subjekata - Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Stari Grad, kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, zavoda, predstavnika nevladinih organizacija, privatnog sektora, i drugi zainteresirani subjekata, tokom šest mjeseci rada i na potpuno transparentan način.

U ovom planu predloženi su, između ostalog, mogući izvori finansiranja njegove realizacije za period od 10 godina. U tom kontekstu, za implementaciju Plana i akcionih planova kao njegovih sastavnih dijelova potrebna su okvirna sredstva u iznosu od oko 2.814.500 KM.

Plan također uključuje i aktivnosti koje se odnose, između ostalog, na ekološku rekultivaciju prostora "Bentbaše", kontinuirani monitoring prirodnih vrijednosti u funkciji zaštite i održavanja istih, zatim izradu programa obnove i upravljanja objektima kulturno-historijskog naslijeđa, razvoj infrastrukture za posjetioce - npr. uspostavljanje info pulta, uređenje i održavanje pješačkih staza, uspostavljanje opreme i signalizacije, uspostavljanje edukacijske staze, izrada elaborata i vodiča za penjače uz opremanje penjališta vodeći računa o kapacitetu penjača u smislu da se ne naruše prirodne vrijednosti područja, uspostava javnog toaleta i kućice/skladišta za najam bicikla i romobila, uspostava javnog parking prostora i dr., rješavanje problematike otpadnih voda, kao i različite edukacije uposlenika na temu interpretacije zaštićenog pejzaža, zaštite prirode i održivog razvoja, te aktivnosti generalno u svrhu upravljanja zaštićenim prostorom - uređivanje javnih i zelenih površina, odvoz otpada, komunikacija, nadzor, i dr.

Sredstva za implementaciju ovog plana osiguravat će se iz Budžeta Kantona Sarajevo, kao i iz drugih izvora, pri čemu se u velikoj mjeri računa, pored ostalih izvora sredstava koje predviđa Federalni zakon o zaštiti prirode, i na sredstva iz međunarodnih fondova, budući da je Kanton Sarajevo putem resornog Ministarstva i Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja do danas ostvario značajnu međunarodnu saradnju u smislu implementacije projekata iz oblasti zaštite prirode i u drugim zaštićenim prirodnim područjima, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije