Kako je izbjegnuta katastrofa zbog pucanja brane na Lapišnici

E. H.
Kako je izbjegnuta katastrofa zbog pucanja brane na Lapišnici
Foto: Općina Stari Grad / Pukla brana na Lapišnici

„Pukla brana na Lapišnici - radnici na brani Bentbaša spriječili katastrofu“, vijest koju su jučer prenijeli svi mediji i koja je snažno odjeknula u javnosti. Stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine uznemireni ovom informacijom prepričavali su događaje koji su se jučer dešavali u Sarajevu.

Kako bi provjerili šta se tačno desilo na potezu do brane na Bentbaši, pozvali smo direktora Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka koji je za Radiosarajevo.ba pojasnio da se jučer dogodilo ono što je bilo neizbježno.

Fahrudin Solak - undefined

Foto: Arhiv: Fahrudin Solak

„Sve je počelo prije nekih mjesec dana, došlo je do napuknuća te neke privremene ustave koju je vrlo teško nazvati branom. Onda su kolege iz Općine Stari Grad konstantno bili na terenu i pratili situaciju“, pojasnio je Solak.

Dodao je da kad je došlo do pucanja te ustave, kolege su brzo reagirale.

„Kontaktirali su ljude koji su zaduženi za spuštanje brane na Bentbaši koja je vrlo brzo spuštena i voda je otišla bez posljedica“, naglasio je Solak.

Prema njegovim riječima, kolege iz Civilne zaštite općine Stari Grad rade odgovorno svoj posao.

„Oni nadziru branu i svjesni su da u bilo kojem trenutku može doći do pojave velike vode. Moramo imati spremne ljude da reagiraju. Vodi se računa o ovim stvarima, ali tražimo da se odgovornije ponašaju svi oni koji izvode neke radove na samoj Miljackoj“, istakao je Solak.

Skokovi u vodu, Bentbaša 2018. - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Bentbaša 2018.

Dodao je da bi se svi koji nešto rade na području iznad brane, a na Miljackoj trebali bi najaviti i upozoriti, kako bi se ostvarila koordinacija.

„Radi se o aktivnostima koji mogu ugroziti ljude i to je naš apel koji smo uputili i privatnicima, ali i kolegama iz Republičke uprave civilne zaštite“, poručio je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije