Pukla brana na Lapišnici - radnici na brani Bentbaša spriječili katastrofu!

Radiosarajevo.ba
Pukla brana na Lapišnici - radnici na brani Bentbaša spriječili katastrofu!
Foto: Općina Stari Grad / Pukla brana na Lapišnici

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo prethodnih dana je vršila stalne obilaske terena kako bi se pravovremeno reagovalo u slučaju izljevanja rijeka usljed otapanja snijega i velikih količina vode. Ova služba evidentirala je najveći problem na lokalitetu Lapišnica tunela, koji teritorijalno pripada entitetu Republika Srpska, ali su se problemi zbog novosagrađene mini brane i konstrukcije mosta u ovom dijelu, odrazili i na stanje u Starom Gradu.

"Naime, na ovoj lokaciji izgrađena je brana i konstrukcija mosta koji povezuje obale Miljacke, a u svrhu prevoza teških građevinskih mašina koje učestvuju u gradnji mini hidroelektrane na Miljacki, u selu Dovići na području Općine Istočni Stari Grad.

Usljed velikih količina vode, brana i most su zadržavali sve nakupine koje je Miljacka nosila i sprječavali protok vode zbog čega je došlo do formiranja vještačkog jezera. U noći 02/03.februar, 2019. godine, zbog velike količine vode koja se zadržavala, došlo je do pucanja brane i konstrukcije mosta. Velike količine vode sa svim što je bilo nakupljeno na brani (grede, građevinski materijal, stabla, gume itd) udarili su velikom snagom u branu na Bentbaši i samo zbog stalnog nadzora nadležne službe i pravovremene reakcije uposlenika na brani Bentbaša koji su je na vrijeme spustili, nije došlo do većih posljedica", otkrivaju iz Općine Stari Grad.

Zbog svega navedenog i evidentne opasnosti koja se može očekivati porastom vodostaja Miljacke, Služba civilne zaštite Općine Stari Grad zatražila je hitnu reakciju nadležnih institucija: Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalne i kantonalne uprave civilne zaštite, Zavoda za vodoprivredu, te iste dopise uputila i premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Grada Sarajevo.

"Od navedenih se traži da hitno poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti", saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije