Kovač: Situacija sa poplavama se stabilizira, tri kritična područja pod kontrolom

A. S.
Kovač: Situacija sa poplavama se stabilizira, tri kritična područja pod kontrolom
Foto: FUCZ / Pripadnice i pripadnici FUCZ-a rade na sanaciji objekata zahvaćenim poplavama

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač i ovo jutro je za Radiosarajevo.ba dala kraći raport stanja u Bosni i Hercegovini, nekoliko dana nakon izlijevanja rijeka i poplava koje su zahvatile nekoliko bh. gradova.

Crveni križ FBiH dostavio pomoć stanovništvu u poplavljenim područjima

Kakanj: Po 1.000 KM interventne pomoći porodicama čiji su domovi poplavljeni

Kovač za Radiosarajevo.ba: Najteže stanje u Zenici, Busovači, Kiseljaku, Maglaju...

„Situacija na području Bosne i Hercegovine se stabilizira. Trenutno se radi na sanaciji svih objekata koji su zahvaćeni poplava. Federalna Uprava CZ-a ovoga jutra radi na lokaciji Busovače i Kiseljaka. Lokalnom stanovništvu, u čije je kuće ušla voda, podijelili smo isusivače, kako bi mještani normalizirali život. I u Zenici se otklanjaju problemi, Maglaj je bio kritičan, jer je naglo topljenje snijega izazvala problem, ali se i tamo situacija smirila”, kaže Kovač za naš portal.

Kovač je dodala da je najvažnije da u dva ugrožena kantona, u Srednjobosanskom i Zeničkodobojskom, tokom proteklih dana nije bilo ljudskih žrtava.

“U ovom trenutku u Gornjem Vakufu-Uskoplju, u naselju Bojska, došlo je do klizišta na dvije lokacije. Stambeni objekti nisu ugroženi, kao ni stanovništvo”, dodala je Kovač, naglasivši da su pripadnice timova FUCZ-a uvijek tu da pomognu civilnom stanovništvu te da su pomogle u čišćenju objekata zahvaćenim poplavama.

Ona je naglasila da je općinskom Operativnom centru civilne zaštite Hadžići prijavljeno aktiviranje klizišta u naselju Gornja Raštelica.

"Ekipa Civilne zaštite Općine Hadžići je izašla na teren, te je na licu mjesta ustanovljeno da se radi o klizištu u neposrednoj blizini naseljenog stambenog objekta. Kontaktiran je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i sa ovlaštenom osobom je dogovoreno da se danase izađe na teren s ciljem poduzimanja potrebnih mjera i aktivnosti", podvukla je Kovač. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije