Crveni križ FBiH dostavio pomoć stanovništvu u poplavljenim područjima

Radiosarajevo.ba
Crveni križ FBiH dostavio pomoć stanovništvu u poplavljenim područjima
Foto: Crveni križ FBiH / Busovača - Crveni križ FBiH dostavio pomoć

Nakon pristiglih podataka iz općina, gradova i kantona i procjene situacije na terenu o ugrožavanju ljudi i materijalnih dobara povodom velikih količina sniježnog pokrivača, porasta dnevnih temperatura koje su uticale na topljenje snježnog pokrivača, kao i obilnih kišnih padavina početkom ovog mjeseca, organizacije Crvenog križa su se na vrijeme uključile u akciju pomoći ugroženom lokalnom stanovništvu u poplavljenim područjima.

Tako je danas Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine isporučio značajnu pomoć u Busovaču, koja će putem CK Busovača i tima Civilne zaštite biti dostavljena direktno stanovništvu.

Riječ je pumpama za vodu, isušivačima vlage, lopatama, kolicima, gumenim čizmama, dekama, zaštitnim maskama i htz rukavicama. Oprema je jednim dijelom donirana podrškom CP UAE.

I ovaj put u okviru svojih nadležnosti organizacije u strukturi Crvenog križa FBiH odmah su odgovorile i izašle na teren, kako bi, u prvom redu zbrinule osnovne potrebe stanovništva, kao što su hrana, higijena i voda, te po potrebi i sa potrebnom opremom i materijalno tehničkim sredstvima, u skladu sa mogućnostima.

Podsjećamo, poplavama i klizištima najviše su zahvaćeni Zeničko-dobojski kanton (Zenica, Kakanj i Visoko), Srednjobosanski kanton (Busovača, Kiseljak, Bugojno, Travnik, Gornji Vakuf-Uskoplje, Vitez i Kreševo) i Kanton Sarajevo (Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Vogošća), a manjim intenzitetom Unsko-sanski (Ključ i Sanski Most), Kanton 10 (Livno i Tomislavgrad) i Tuzlanski kanton (Doboj Istok i Gračanica).

CK FBiH je u pripravnosti, prati stanje na terenu, a u narednim danima distribuiraće i pitku vodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije