Kovač za Radiosarajevo.ba: Najteže stanje u Zenici, Busovači, Kiseljaku, Maglaju...

E. H.
Kovač za Radiosarajevo.ba: Najteže stanje u Zenici, Busovači, Kiseljaku, Maglaju...
FOTO: Zenit.ba / Poplave kod Zenice: Put za Bistričak potpuno uništen

Situacija se smiruje kad je riječ o poplavama koje su zadesile našu zemlju u proteklih nekoliko dana, kazala je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač.

Majda Kovač - undefined

Arhiv: Majda Kovač

Najteža situacija je na području grada Zenica, posebno u naselju Tetovo, pa onda u općinama Busovača, Kiseljak, Maglaj, Kakanj i Travniku, Novi Travnik. Sve ove općine su i proglasile stanje prirodne nesreće. Nešto je problema bilo i u Sarajevu. Na svim ovim područjima je bilo i poplavljenih stambenih objekata, a pripadnici FUCZ-a su danonoćno s terenskim vozilima bili na terenu i vršili su ispumpavanje vode“, pojasnila je Kovač.

Dodala je da se danas radi na pomoći stanovništvu kako bi se što prije sanirala šteta.

Vršimo snadbijevanje pitkom vodom u ugroženim područjima. Mi smo sa šest cisterni bili na terenu kod Busovače i Kiseljaka, također nam pomažu kolege iz Sarajeva iz Profesionalne vatrogasne brigade, kao i iz KJKP Vodovod i kanalizacija“, naglasila je Kovač.

Prema njenim riječima, FUCZ je obezbjedio i 15 isušivača koji su podijeljeni stanovništvu u najugroženijim područjima.

Nažalost su se pojavila i klizišta. Neka od njih su sanirana, na primjer u Gradačcu. Ipak u imamo i nekoliko ugroženih stambenih objekata. U Sarajevu, a tačnije u Hadžićima pokrenuto je staro klizište površine 500 metara kvadratnih. Kad je riječ o SBK u Gornjem Vakufu klizište je pod kontrolom, ali je aktivirano i novo klizište na lokalitetu Duratbegović Dolac“, istakla je Kovač.

Kako je pojasnila, svi pripadnici civilne zaštite su na terenu i pomažu u saniranju šteta.

Na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite bilo je prije svega riječi o stanju sa poplavama, usvojena je informacija koju je pripremila FUCZ. Doneseni su zaključci kojima je FUCZ zadužen da kontinuirano prati stanje na terenu, kao i da se blagovremeno poduzimaju sve potrebne mjere. Zaključeno je da se na raspolaganje stave svi raspoloživi resursi kako bi se pružila pomoć u zaštiti od poplava i klizišta. Također zaključeno je da se treba pokrenuti i analiza trenutne strukture opremljenosti i obučenosti službi civilne zaštite u FBiH“, zaključila je Kovač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije