Nove odluke Štaba civilne zaštite FBiH o poljoprivrednicima, pčelarima i drugima

Radiosarajevo.ba
Nove odluke Štaba civilne zaštite FBiH o poljoprivrednicima, pčelarima i drugima
PrtScr / Adis Ajdinović

Završena je sjednica Federalnog štaba civilne zaštite, na kojoj su donesene nove mjere.

Adis Ajdinoć, direktor Federalne urpave za inspekcije poslove kazao je da oni nastavljaju kontinuirano vršiti svoje aktivnosti.

"Već danas imamo znatno smanjenje cijena naftnih derivata, što je pokazatelj da odluka Vlade FBiH već ima svoje efekte. Na terenu smo se umjerili da je većina benzinskih pumpi snizila svoje cijene u skladu sa svojom odlukom. Samo smo na jednoj pumpi naišli na neregularnosti, te ćemo poduzeti sve zakonske aktivnosti vezaon za ovaj slučaj", rekao je Ajdinović.

Sa današnjim danom ukupno je 16 319 lica van izolacije, odnosno istekao im je propisani rok.

"Do sada imamo zabilježenih 446 službenih zabilješki iz svih kantoan za lica koja krše mjere izolacije, a u ovom trenutku imamo 64 lica prema kojima će FUIP podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka. Jučer smo imali nešto manji broja lica koja su ušla u BiH, radi se o 364 lica. Odluka o karantinu za sva lica koja ulaze u BiH, je promijenjena. Obzirom da smo u ova dva dana imali problema sa doalsko zdravstvenih radnika i imali smo određene probleme na nekoliko graničnih prijelaza. U skladu sa današnjom novom naredbom, federalni sanitarni inspektor ima nadležnosti za propisivanje kućnog karantina. Svako lice bez zdravstvenog pregleda, odmah se stavlja u karantin, prema novoj odluci. Ovo je najznačajnija naredba koja je donsena danas. Olakšali smo našim epidemiolozima i zdravstvenim radnicima, jer ne moraju izvršavati preglede, već će pregledi biti odrađeni u trijažnim centrima", kazao je Ajdinović.

Donesene su i naredbe za slobodno kretanje poljoprivrednih prozivođača o slobodnom kretanju na području FBIH, ova odluka se odnosi i na starije od 65, te im je dozvoljeno kretanje i u u periodu kada je onemogućeno kretanje i za sve druge na području FBiH.

Ajdinović je odgovarao i na pitanje o migrantima na području USK i kazao je da je ovo pored epidemiološkog problema veliki i sigurnosni problem.

"Znamo da se radi o licima koji kriju svoj identitet, znam da nije nimalo lagan zadatak ni kolega iz MUP USK, pripremljeni su prijemni centri. Sva moguća snaga i energija se ulaže, kako bi se zbrinula ova grupacija, te kako bi bile ispoštvovane sve izdate ove mjere. Ne samo za USK, već i za sve druge kantone u kojima postoji ovaj problem", rekao je Ajdinović.

FBiH: Stariji od 65 godina od danas ne mogu izlaziti, osim pod jednim uslovom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije