FBiH: Stariji od 65 godina od danas ne mogu izlaziti, osim pod jednim uslovom

N. Ka.
FBiH: Stariji od 65 godina od danas ne mogu izlaziti, osim pod jednim uslovom
Foto: Radiosarajevo.ba / Nove naredbe

Prije sedam dana u Federaciji BiH dozvoljeno je kretanje starijim od 65 godina do 12 sati. Ta naredba prestala je da važi danas od 12 sati, te je ponovo na snazi zabrana kretanja za građane starije od 65 godina, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Nadležni apeluju na građane da se pridržavaju izdatih naredbi, da poštuju odredbe socijalnog distanciranja, korištenje zaštitnih maski, te redukciju kretanja osim kada je to zaista potrebno.

U Federaciji je na snazi i policijski sat, kojim je zabranjeno kretanje svima koji nemaju izdata rješenja, u periodu od 20 do 5 sati ujutro.

Dozvola za kretanje mlađih od 18 godina, odnosno da im je dozvoljeno da se voze u automobilima s roditeljima ostaje na snazi, ali nadležni ističu da ova odredba i dalje ne znači da se oni mogu kretati van automobila tokom dana. 

Federalni štab civilne zaštite donio je novu naredbu koja se odnosi na poljoprivredne prozivođače na području Federacije BiH:

1. Poljoprivredne proizvođače koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda mogu nesmetano da obavljaju poljoprivrednu djelatnost na prostoru FBiH

2. Trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare izuzimaju se iz naredbe od 3. aprila

3. Za provođenje ove naredbe zadužuju se ministri Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova

Ovom novom naredbom obuhvaćeni su i stariji od 65 godina, koji se bave poljoprivredom, odnosno i njima je dozvoljeno kretanje.

Nove naredbe - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Nove naredbe

Broj zaraženih novim sojem koranvirusa u našoj zemlji je 886, a izliječilo se je 129 ljudi, a preminulo je 36.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije