Šeranić: Do kraja aprila ne treba ništa mijenjati

Radiosarajevo.ba
Šeranić: Do kraja aprila ne treba ništa mijenjati
Screenshot / Alen Šeranić

U RS mjere protiv koronavirusa dale su željeni rezultat, a do kraja aprila ne treba ništa mijenjati, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić.

Šeranić je za BBC na srpskom jeziku rekao da RS ima epidemiju pod kontrolom i da to pokazuju analize na početku šeste sedmice epidemije.

"Sve mjere koje smo preduzimali donijele su rezultate i epidemiološke analize pokazuju da imamo linearan rast toka epidemije, da smo u dijelu zaravnjene epidemiološke krive", istakao je Šeranić.

Preporučene mjere

On je naveo da u aprilu ne treba očekivati bilo kakve izmjene mjera, iako to najavljuju i sprovode Austrija, Češka, Hrvatska.

"Nemaju ni sve države mjere istog nivoa, ali smatram da u RS do kraja aprila ne treba mijenjati ništa - period poslije Uskrsa biće ključ da razmotrimo šta treba raditi u maju", dodao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, RS mjere protiv koronavirusa donosi na 14 dana i one se neće mijenjati ni u narednom takvom periodu.

Šeranić smatra da će se, baš kao što je i počela - postupno, epidemija tako i gasiti i da neće biti jednog "okidača" koji će označiti njen kraj.

"Jedan segment je ponašanje epidemije u RS, drugi segment je neposredno okruženje - Hrvatska, Srbija i Crna Gora, dok je važan dio i evropska dimenzija - Austrija, Njemačka, Švicarska i Slovenija, zemlje odakle nam dolazi najviše državljana BiH", ukazao je Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS smatra da je cijeli region u sličnoj situaciji.

"Kada gledamo naš region, mislim da smo tu manje-više svi u istoj fazi, to je sličan sistem zdravstva naslijeđen iz bivše nam zemlje, pa svi na sličan i dobar način pratimo epidemiju i sprovodimo protivepidemijske mjere", rekao je Šeranić.

Odgovarajući na pitanje zašto je nošenje maski u RS obavezno, on je rekao da je preporuka da je poželjno nositi masku, posebno kad ne može da se obezbijedi distanca od jednog metra.

"Maska nam ne dozvoljava i da dodirujemo lice, oči, nos i ima i psihološki značaj u tom smislu", objasnio je Šeranić.

Šeranić smatra i da građani u RS adekvatno sprovode preporučene mjere.

"Naravno, uvijek ima pojedinaca koji ih ne poštuju i mi smo krenuli u strožiju kontrolu prije svega onih koji ne poštuju mjere samoizolacije ili karantina, ali broj tih građana stalno je opadao i nikad nije bio veliki", rekao je on.

BBC navodi da jedna vlada teško da bi se mogla nadati boljoj "raspodjeli karata" u trenutku izbijanja globalne pandemije i da je na mjestu ministra zdravlja idealno imati čovjeka kome je epidemiologija predmet specijalizacije.

Zarazne bolesti

Šeranić je u prethodnoj Vladi RS bio ministar nauke i tehnologije, a dodatno mu je pridružen i resor prosvjete i kulture.

Kao član SNSD-a čiji je predsjednik Milorad Dodik, zdravstvu se vratio u aktuelnoj Vladi premijera Radovana Viškovića.

"Epidemiologija je moja stručna specijalizacija, dugo radim sa zaraznim bolestima, bio sam jedan od onih koji je radio na donošenju Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 2017. godine pa sistem veoma dobro poznajem jer sam učestvovao i u njegovom kreiranju", istakao je Šeranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije