Bevanda VS Novalić: Ostaje li BiH bez 330 miliona eura i ko je kriv?

Fena/Radiosarajevo.ba
Bevanda VS Novalić: Ostaje li BiH bez 330 miliona eura i ko je kriv?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bevanda i Novalić

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Fiskalnog vijeća BiH zbog nedolaska predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića.

Bevanda je, u vezi s tim dao izjavu u kojoj navodi da „sve upućuje na to da je premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić ranije pripremio scenario za propast današnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH i da je unaprijed pronašao krivca“.

"Njegova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije tačna i da je vrhunac politikantstva nego je i opasna. Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja krizni stožer i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 miliona eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život", navodi Bevanda.

151019_Bevanda_markica.jpg - undefined

: 151019_Bevanda_markica.jpg

Dodaje da je „Novalić naveo neke samo njemu poznate podatke da HDZ zahtijeva da se na Pismo namjere s MMF-om stavi 17 potpisa uključujući članove Fikalnog vijeća i predstavnike 10 kantona“.

Ministar Bevanda napominje da „niko nije tražio da predstavnici kantona stave svoj potpis na to pismo jer to nije ni moguće niti je po procedurama, niti nam pada na pamet da komplikujemo stvari vaninstitucionalnim djelovanjem“.

"Dobro je poznato da Fiskalno vijeće BiH odlučuje o arnžmanima s MMF-om i tako će biti i sada. Imali smo situaciju da se Fiskalno vijeće izjasnilo o Pismu namjere kada je aranžman bio oko 165 miliona eura, a sada je 330 miliona i korigovani su neki dijelovi u tom tekstu.

Sasvim je normalno da se sazove sjednica Fiskalnog vijeća da se izjasnimo o novom testu i novom iznosu zaduženja, pa to je kredit to nije nikakv poklon pa da se tek tako odlučuje! I to vrlo dobro zna Novalić, ali on ne želi da preuzme odgovornost u ovim teškim vremenima i da sjedne za sto i vidi kako se zadužujemo, kome dajemo novac i ko ga vraća. On radije ne dođe na sjednicu Fiskalnog vijeća, pošalje nam pismo da on neće doći, nije spriječen već neće, a dan ranije našao je krivca za propast aranžmana – navodi Bevanda.

Dodaje da je „za ovo što se danas desilo kriv Fadil Novalić, premijer Federacije u tehničkom mandatu, čiji je glas, nažalost, bio neophodna za kvorum, odlučivanje i glasovanje o aranžmanu s MMF-om koji bi po hitnoj proceduri osigurao novac za saniranje loših posljedica koronavirusa“.

"Pozivam gospodina Novalića da se svede u okvire svojih nadležnosti i da shvati da on ne odlučuje o cijelom svijetu nego da u ovom dugom tehničkom mandatu vodi jednu vladu, u ovom slučaju vladu Federacije BiH koja se sastoji od deset kantona i koji imaju ustavno pravo da koriste novac iz federalne kase, a na koncu i ljudsko pravo da se spasavaju od virusa i prirodne nesreće.

Priča o tome da se 22 godine zna kako se dijeli novac MMF-a nema nijedan argument jer se ne radi o klasičnom aranžmanu s MMF-om koji podrazumijeva provedbu reformi u redovnim okolnostima", naveo je ministar finansija BiH.

novalic_fena_0406.jpg - undefined

Foto: Fena : novalic_fena_0406.jpg

Bevanda kaže da „svakoga ko ističe taj argument sada želim podsjetiti da smo imali katastrofalne poplave 2014. godine“.

"Tada sam bio predsjedatelj Vijeća ministara i novac koji je tada osiguran za pomoć poplavljenim domaćinstvim podijeljen je tako da je po 49 posto pripalo entitetima i dva posto Brčko distriktu. Tada nije bilo takve kuknjave jer je svaka marka trebala svakoj poplavljenoj općini. Tako je i sada, virus ne bira i nećemo dozvoliti da u nekim općinama trpe i ljudske i ekonomske gubitke da bi novac negdje drugdje trošili nemilice.

Ovo jeste težak trenutak i nama je taj novac nužno potreban, ali mi ne možemo urušiti Ustav, zakonodavni sistem, pa i ljudsko dostojanstvo da bi nam netko trenirao disciplinu. Ovdje se kolektivno odlučuje, Fisklano vijeće je takvo tijelo da obuhvati cijelu BiH i gospodin Novalić mora se u to uklopiti ako ne želi da bude odgovoran za gubitak 330 milona eura kredita pomoći za BiH, navodi ministar Bevanda, saopćeno je iz njegova ureda.

Kako su prenijeli mediji, pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu potpisali su  je pet članova Fiskalnog vijeća - premijer FBiH Fadil Novalić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer RS Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović te guverner Centralne banke BiH Senad Softić, ali ne i dva člana, kadrovi HDZ-a ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i federalna ministrica finansija Jelka Milićević. 

„Što se tiče nas, kao premijer Federacije, potpisao sam Pismo namjere, mi smo to usvojili i na HDZ-u je da to potpiše ili ne potpiše. Ako ne budu potpisali, nećemo dobiti kredit MMF-a“, kazao je jučer federalni premijer Fadil Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije