Vlada FBiH zadužena da organizira sistem registracije građana za vakcinisanje

3
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH zadužena da organizira sistem registracije građana za vakcinisanje
Foto: EPA-EFE / Pfizer, Moderna i AstraZeneca

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužio je na današnjoj sjednici Federalnu vladu da u roku od tri dana uspostavi efikasan sistem registracije zainteresiranih građanki i građanki za vakcinaciju.

Na prijedlog Kluba SDP-a ovaj zaključak je usvojen sa 58 glasova ZA.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) razmatraju danas epidemiološku situaciju uzrokovanu Covidom-19 na području ovog entiteta sa prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas tokom online sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta da će u narednim danima početi vakcinacija građana u Federaciji BiH. Utrošene su količine za imunizaciju zdravstvenih djelatnika koji se u prvim redovima bore s epidemijom COVID-a, kazao je takođe, prenije je Fena.
Nakon što Agencija za lijekove izda saglasnost za upotrebu, raspoložive vakcine će biti distribuirane po kantonima, dodao je Mandić.

Epidemiologinja Mia Blažević je na ovoj sjednici izjavila da je trenutno epidemiološko stanje u FBiH vrlo ozbiljno, da broj novozaraženih raste gotovo u svim sredinama, a da oblijevaju sve dobne skupine pa i djeca.

Najveća smrtnost je zabilježena u Bosanskopodrinjskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu, a incidenca smrtnosti generalno u Federaciji iznosi 165 na 100.000 stanovnika, kazala je također Blažević između ostalog.

Poslije obraćanja ovih dužnosnika iz Ministarstva zdravstva, odnosno Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zastupnice Alma Kratina iz Demokratske fronte i Sabina Ćudić iz Naše stranke, kao i Damir Mašić, član Socijaldemokratske partije BiH, optužili su federalnu izvršnu vlast za neučinkovitost u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa.

Mašić je kazao da zbog toga građani hrle u Beograd na vakcinisanje, dok ovdašnje vlasti optužuju stanovnike za nepoštivanje epidemioloških mjera a ne suzbijaju, primjerice, nedozvoljena ponašanja poput 'korona-derneka' u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Alma Kratina je zatražila od ministra da predoči broj već vakcinisanih stanovnika Federacije, bilo da su vakcinu primili u Srbiji ili ovdje, te je Mandiću postavila pitanje - kad se može očekivati masovna vakcinacija jer bez informacije o tome kad će opasnost od COVID-a biti manja, ne može biti koncentracije za druge teme.

Sabina Ćudić je pitala na koju to raspoloživost vakcinama misli ministar Mandić kad za naredne dane najavljuje masovnu imunizaciju, kako je ona kazala, u vrijeme nedostatnosti vakcina odnosno neučinkovite i spore nabavke za građene Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije