Usvojene mjere za zaustavljanje divljanja cijena

F.V.
Usvojene mjere za zaustavljanje divljanja cijena
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Damir Mašić

Klub SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio danas predsjedavajućem ovog doma Mirsadu Zaimovću prijedlog osam zaključaka koje se uglavnom odnose na regulaciju cijena i zaustavljanje njihovog divljanja u vrijeme pandemije COVID-19.

Sa 51 glasom ZA Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužio je Vladu FBiH da hitno donese odluku kojom će propisati utvrđivanje marži za naftne derivate na način da se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propiše maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivata maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata.

Također, Ferdalna vlada je zadužena da hitno donese mjere neposredne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i osnovnih higijenskih proizvoda kroz utvrđivanje maksimalnih marži na iste!

Ovaj prijedlog je, također, dobio podršku i usvojen je sa 52 glasa ZA, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predlagač, predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić.

Također, sa značajnom podrškom od 64 zastupnika prihvaćen je i prijedlog SDP-a kojim Predstavnički dom Parlamenta FBiH nalaže Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i Kriznom štabu FBiH ograničavanje cijena laboratorijskih nalaza, testova i svih drugih usluga vezanih za dijagnostiku i liječenje koronavirusa u svim zdravstvenim ustanovama na području entiteta.

SDP je tražio i da se od Federalne vlade zahtijeva osiguravanje preduvjeta za povećanje kapaciteta kliničkih centara FBiH u vezi sa analizom testova pristiglih sa područja cijele FBiH.

Zahtjeva se i zaduženje Federalne vlade da u roku od tri dana uspostavi efikasan sistem registracije zainteresiranih građanki i građanki za vakcinaciju, te da Vladi FBiH bude naloženo da jednom sedmično izvještava Predstavnički dom Parlamenta FBiH o provedbi eventualno usvojenih zaključaka. O ovim prijedlozima će se naknadno glasati.

Podršku nisu dobili prijedlozi da se uslijed poskupljenja osnovnih životnih namirnica intervenira i putem Federalnih robnih rezervi, kao i zaključak prema kojem bi Vlada FBiH bila obavezna da u narednih sedam dana izradi i uputi u parlamentarnu proceduru novi Zakon o suzbijanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID 19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije